Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uragan Ida
  • 04.09.2021. 07:30

Uragan Ida ometa globalnu trgovinu žitaricama - upitna opskrba i cijene

Trgovci žitaricama i lučki terminali u SAD-u bore se sa zastojima i štetom od uragana Ida. Analitičari vjeruju da će to imati utjecaja na globalnu ponudu i cijene.

Foto: Depositphotos/aigarsr (ilustracija)
  • 1.055
  • 113
  • 0

Uragan Ida uzrokovao je pustoš na terminalima za žitarice na američkoj obali Meksičkog zaljeva i poremetio trgovanje, izvijestio je reuters. Osim toga, došlo je i do dugotrajnih prekida opskrbe električnom energijom što sprječava popravke i obnovu terminala.

Kako piše ova novinska agencija, stradala su dva velika izvozna terminala u vlasništvu svjetskog trgovca žitaricama Cargilla u Lousiani. "Još uvijek se procjenjuje opseg štete i ne znamo kada ćemo moći nastaviti s utovarom i otpremom u našoj najprometnijoj američkoj luci za ovu vrstu robe", kazala je glasnogovornica te tvrtke, April Nelson.

U problemu je i njihova konkurencija. Naime, izvoznik CHS Inc preusmjerava svoje izvozne pošiljke, a tvrtke poput Bunge Ltd i Archer-Daniels-Midland Co još uvijek saniraju štete na svojim objektima. Probleme im stvara prekid električne energije koja se možda neće vratiti tjednima. Međutim, sveobuhvatna procjena štete na svim izvoznim terminalima i pogonima za preradu žitarica i uljarica još uvijek se čeka.

Upitna nadolazeća žetva kukuruza i soje

Istovremeno je bloomberg objavio da uragan Ida ometa izvoz u najvažnijoj američkoj poljoprivrednoj luci te da postoji problem koji bi se mogao pogoršati ako se žetva na ubrza u nadolazećim tjednima.

Poljoprivrednici na srednjem zapadu uskoro će početi berbu kukuruza i soje, a velik dio toga će se slijevati niz Mississippi, odakle se obično isporučuju daljnjim kupcima. Uragan koji je nedavno poharao kopno poremetio je isporuke sojom i žitaricama na koje otpada oko 60 posto američkog izvoza i to u vrijeme kada su globalne zalihe ograničene, a potražnja iz Kine ogromna.

SAD je inače najveći svjetski izvoznik kukuruza i jedan od najvažnijih dobavljača pšenice i soje ostatku svijeta. Ako se trgovci i lučki terminali nastave boriti s nestankom struje i oštećenjima to će vjerojatno imati utjecaj na ionako oskudnu globalnu ponudu i cijenu žitarica.

Kretanje cijena na svjetskim burzama možete pratiti Baze podataka > Tržište

Mnogi trgovci se plaše dugotrajnog gubitka izvoza, a kako piše agrarheute, prema američkim analitičarima preostale zalihe i urod skore žetve na srednjem zapadu ne mogu se izvoziti. Naime, privremeno je bila zatvorena rijeka Mississippi koja je ključna za promet i prijevoz robe, no izdana su upozorenja da u plovnom putu još uvijek mogu postojati opasnosti poput krhotina nanijetih uraganom. Južniji dio rijeke ostao je zatvoren za sav promet zbog srušenih dalekovoda i potonulih plovila.

Osim toga obilne kiše i poplave uzrokovale su štete na njivama, a nastradala je i stoka u unutrašnjosti.


Tagovi

Uragan Ida SAD Terminali Izvoz Žitarice


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijavite se za izlaganje na Mostarskom sajmu 2023!

24. međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2023. će se održati od 2. do 6. svibnja 2023., a na njemu će, između ostalih, svoje privredne potencijale predstaviti i zemlja p...

Više [+]

x