• Uragan Ida
  • 04.09.2021. 07:30

Uragan Ida ometa globalnu trgovinu žitaricama - upitna opskrba i cijene

Trgovci žitaricama i lučki terminali u SAD-u bore se sa zastojima i štetom od uragana Ida. Analitičari vjeruju da će to imati utjecaja na globalnu ponudu i cijene.

Foto: Depositphotos/aigarsr (ilustracija)
  • 1.036
  • 113
  • 0

Uragan Ida uzrokovao je pustoš na terminalima za žitarice na američkoj obali Meksičkog zaljeva i poremetio trgovanje, izvijestio je reuters. Osim toga, došlo je i do dugotrajnih prekida opskrbe električnom energijom što sprječava popravke i obnovu terminala.

Kako piše ova novinska agencija, stradala su dva velika izvozna terminala u vlasništvu svjetskog trgovca žitaricama Cargilla u Lousiani. "Još uvijek se procjenjuje opseg štete i ne znamo kada ćemo moći nastaviti s utovarom i otpremom u našoj najprometnijoj američkoj luci za ovu vrstu robe", kazala je glasnogovornica te tvrtke, April Nelson.

U problemu je i njihova konkurencija. Naime, izvoznik CHS Inc preusmjerava svoje izvozne pošiljke, a tvrtke poput Bunge Ltd i Archer-Daniels-Midland Co još uvijek saniraju štete na svojim objektima. Probleme im stvara prekid električne energije koja se možda neće vratiti tjednima. Međutim, sveobuhvatna procjena štete na svim izvoznim terminalima i pogonima za preradu žitarica i uljarica još uvijek se čeka.

Upitna nadolazeća žetva kukuruza i soje

Istovremeno je bloomberg objavio da uragan Ida ometa izvoz u najvažnijoj američkoj poljoprivrednoj luci te da postoji problem koji bi se mogao pogoršati ako se žetva na ubrza u nadolazećim tjednima.

Poljoprivrednici na srednjem zapadu uskoro će početi berbu kukuruza i soje, a velik dio toga će se slijevati niz Mississippi, odakle se obično isporučuju daljnjim kupcima. Uragan koji je nedavno poharao kopno poremetio je isporuke sojom i žitaricama na koje otpada oko 60 posto američkog izvoza i to u vrijeme kada su globalne zalihe ograničene, a potražnja iz Kine ogromna.

SAD je inače najveći svjetski izvoznik kukuruza i jedan od najvažnijih dobavljača pšenice i soje ostatku svijeta. Ako se trgovci i lučki terminali nastave boriti s nestankom struje i oštećenjima to će vjerojatno imati utjecaj na ionako oskudnu globalnu ponudu i cijenu žitarica.

Kretanje cijena na svjetskim burzama možete pratiti Baze podataka > Tržište

Mnogi trgovci se plaše dugotrajnog gubitka izvoza, a kako piše agrarheute, prema američkim analitičarima preostale zalihe i urod skore žetve na srednjem zapadu ne mogu se izvoziti. Naime, privremeno je bila zatvorena rijeka Mississippi koja je ključna za promet i prijevoz robe, no izdana su upozorenja da u plovnom putu još uvijek mogu postojati opasnosti poput krhotina nanijetih uraganom. Južniji dio rijeke ostao je zatvoren za sav promet zbog srušenih dalekovoda i potonulih plovila.

Osim toga obilne kiše i poplave uzrokovale su štete na njivama, a nastradala je i stoka u unutrašnjosti.


Tagovi

Uragan Ida SAD Terminali Izvoz Žitarice


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Najavili su snijeg za vikend, a rezultat je tek nešto malo pahulja koje su ubrzo nestale na podnevnom suncu #Baranja