Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 21.09.2008.

Upravljanje destinacijama u ruralnim područjima

RURALNI TURIZAM

  • 568
  • 26
  • 0

Okrugli stol na temu "Upravljanje destinacijama u ruralnim područjima" održan je danas u sklopu stručnog programa manifestacije Eko-etno Hrvatska u Klubu izlagača na Zagrebačkom velesajmu.

Okrugli stol okupio je tridesetak turističkih stručnjaka, predstavnika turističkih zajednica, obiteljskih gospodarstava koja se bave seoskim turizmom, putničkih agencija te predstavnike Hrvatske gospodarske komore.

Uvodnu riječ na početku stručnog programa dala je Dijana Katica, direktorica Hrvatskog farmera d.d. koja je i zatvorila Okrugli stol sa kratkim predavanjem na temu Deklaracije o ruralnom turizmu.

Glavna izlaganja na Okruglom stolu imali su:

  • Dubravka Davidović, jedna od direktorica Grupe Adriatica.net koja se osvrnula na brandiranje u turizmu;
  • Darko Terihaj iz Poslovne navigacije sa koji je obradio temu "Destinacijski menadžment i održivi turizam u regiji"; te
  • Siniša Perović, vlasnik Q laba, koji se osvrnuo na norme i smjernice kao osnove turističkog menadžmenta.

Izlaganja su dala uvid u komplicirani sustav stvaranja Hrvatske kao brenda, odnosno poželjne turističke destinacije.

Dubravka Davidović je naglasila: "Globalizacija nameće potrebu za očuvanjem autohtonih vrijednosti i sve većom diferencijacijom među zemljama, zato je nužno znati istaknuti našu specifičnost." Svakako, Hrvatska kao globalni akter na turističkom tržištu ima potencijal, ali i potrebu diversificiranom ponudom proizvoda i usluga nametnuti se kao značajan igrač na tome području.

Koliko je bila zanimljiva tema Okruglog stola pokazala je i rasprava koja je vođena nakon predavanja, a koja je povukla mnoga pitanja i dileme oko standardizacije turističkih ponuda u Hrvatskoj koja još uvijek nije u potpunosti provedena. Sudionici su u raspravi izrazili zabrinutost standardizacijom koju Hrvatska treba postići kako bi zadovoljila sve kriterije kao ponuđač na svjetskim turističkim tržištima.

Siniša Perović iz Q laba je upozorio: "Norme koje se trebaju poštovati nisu tu kako bi gušile hrvatsku autohtonost, već služe kako bi se turisti iz cijeloga svijeta odlučili za Hrvatsku kao poželjnu destinaciju koja uz sve svoje posebnosti pruža i sigurnost koju ostvaruje poštujući norme na svjetskoj razini."

Sudionici su zaključili kako je Okrugli stol bio jako koristan i da bi se trebalo više razgovarati o sličnim temama koje se odnose na razvoj hrvatskog turizma kao jedne od ključnih grana hrvatskog gospodarstva.

Nakon završetka Okruglog stola uslijedila je poslovna radionica "Proizvodi hrvatskog turizma i njihov plasman" u Paviljonu 1 Zagrebačkog velesajma, koja je okupila ponuđaće proizvoda i usluga ruralnih krajeva te poduzetnike raznih profila, koji su krajnja instanca za plasman takvih proizvoda