Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 05.02.2022. 11:00

Upotreba dronova u primjeni pesticida kod nas još uvijek nije moguća?!

Što sve koči primjenu zaštitnih sredstava bespilotnim letjelicama i kada se može očekivati odobrenje ovog načina tretiranja domaćih nasada i usjeva?

Foto: Depositphotos/tongpatong
  • 388
  • 95
  • 1

Primjena sredstava zaštite bilja iz zraka nije dopuštena, istaknuto je na pesticidima koji se nalaze na popisu registriranih sredstava Fitoinformacijskog sustava Ministarstva poljoprivrede (FIS). 

Nameće se stoga pitanje misli li se pritom na avionske tretmane ili to isključuje i nadolazeće tehnologije - dronove? Ukoliko je isto prepreka za tretman danas, može li se očekivati skora promjena u toj domeni, pitaju poljoprivrednici koji vide mogućnosti primjene ovih letjelica u vlasitom poslovanju?

Naime, na stranicama Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede navodi se da je u pripremi zakonodavni okvir za regulaciju korištenja dronova, jer aplikacija takvim letjelicama vodi u racionalnije korištenje pesticida. U digitalizaciju poslovanja, ekonomičnost i konkurentnost. U očuvanje okoliša i održivi razvoj.

Eksperimentalne primjene u nizu zemalja 

Jer se tretira samo lokalno mapirano područje, troši manje pesticida, a otvara prostor i za tretmane gdje i kada to traktori nisu u stanju napraviti.

"Slijedom pravnih odredbi Zakona o održivoj uporabi pesticida (Narodne novine“ br. 32/20), primjena iz zraka nije dozvoljena. Također, nije dozvoljena ni njihova primjena putem bespilotnih letjelica", stoji u odgovoru Ministarstva poljoprivrede na pitanje iz uvoda. 

Kako pojašnjavaju, dopuštena je uporaba dronova u nadzoru poljoprivrednih površina, prikupljanju i obradi informacija o usjevima, zemljištu i drugim sastavnicama proizvodnje, ali ne i u apliciranju sredstava za zaštitu bilja.

U brojnim su zemljama započeli eksperimenti njihove primjene, no to je otvorilo pitanja zakonske osnove, od regulacije zračnog proimeta do domene sredstava za zaštitu bilja. 

To su kod nas Zakon o zračnom prometu (Narodne novine br. 69/09, 84/11, 54/13, 127/13 i 92/14), Uredba o snimanju iz zraka (NN br. 77/20) i Pravilnik o sustavima bespilotnih zrakoplova (NN br. 104/18), kao i spomenuti Zakon o održivoj uporabi pesticida (NN 14/14, 115/18 i 32/20) te Pravilnik o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN, broj 142/12). 

"Postojeći pravni okvir, dakle, ne podržava primjenu bespilotnih letjelica u poljoprivredi za tretiranje sredstvima za zaštitu bilja iz zraka, a praćenje trendova i razmatranje takve primjene u Hrvatskoj izvedivo je tek na teoretskoj razini", objašnjavaju u dopisu iz nadležnog Ministarstva. 

EU mora dati zeleno svjetlo 

Za eventualnu dozvolu očekuje se promjena regulative, prvenstveno na razini EU, a potom i nacionalno. Odnosno, tome treba prethoditi promjena Direktive 2009/128/EZ, kojom će izmijeniti pristup, te odobriti primjenu pesticida iz zraka putem dronova i tehnologija u okviru precizne poljoprivrede, kaže domaća administracija.

"Vjerujemo kako se radi o području s još uvijek dovoljnim brojem nepoznanica i otvorenih pitanja", zaključuju navodeći da stoga slijedimo najbolje EU prakse i regulative, koje imajući u vidu istraživanja, inovacije i razvoj tehnologije, ugrađuju iste u pravni okvir Unije, kako u području zračnog prometa, znanosti, tako i u području poljoprivrede.

Dakle, unatoč visokim ambicijama novih zelenih EU politika u redukciji primjene pesticida (na čemu smo svi u EU obećali raditi, op.a.) i činjenici da su tehnologije bespilotnih letjelica (dronova) itekako korisne u praksi, naša regulacija to za sada ignorira.

Od samog trenutnog stanja problematičnije jest što ne znamo do kada? Zašto domaćem agraru i ICT sceni ne bi pružili mogućnost pune primjene dronova?


Tagovi

Dronovi Bespilotne letjelice Ministarstvo poljoprivrede Zakoni Primjena pesticida


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zanimljivije od same Alke jesu pripreme i ispraćaj alkara na trkalište. Sve pršti pozitivom, emocijama i energijom.