Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Doniranje hrane
  • 05.12.2015. 10:20

Upisi u registar posrednika donirane hrane

Hrana se uskoro više neće smjeti bacati, već će je i proizvođači i prodavači kao i restorani morati donirati posrednicima koji će je raspodijeliti potrebitima.

Foto: pixabay.com
  • 554
  • 44
  • 0

U skladu s Pravilnikom o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane i hrane za životinje, fizička ili pravna osoba koja namjerava obavljati poslove posrednika, mora biti upisana u registar koji vodi Ministarstvo poljoprivrede.

Upisane mogu biti fizičke ili pravne osobe registrirane u Hrvatskoj, koje raspolažu objektom upisanim u Upisnik objekata u poslovanju s hranom, temeljem posebnih propisa o hrani. Upis je preduvjet početka obavljanja poslova s doniranom hranom.

Doniranu hranu dobivat će siromašni i oni pogođeni elementarnom nepogodom

Donirana hrana služi za podmirivanje osobnih potreba ljudi ili životinja o kojima skrbi krajnji primatelj i njome se ne smije trgovati, no posrednici je mogu međusobno preraspodijeliti. Hrana se može donirati krajnjem primatelju koji je socijalno ugrožen, odnosno korisnik prava u sustavu socijalne skrbi, koji je pogođen elementarnom nepogodom ili prirodnom katastrofom te osoba za koju donator ili posrednik smatraju da joj nedostaje hrane.

Najviše hrane očekuje se od trgovačkih lanaca i restorana

Trgovine mogu donirati hranu koja nije prikladna za prodaju zbog nedostataka u pakiranju, označavanju, masi ili drugih razloga, a koji ne mogu smanjiti njezinu sigurnost te hrana proizvedena ili pripremljena u objektima javne prehrane i gastro odjelima trgovina. No, hrana koja je već bila poslužena ne smije biti predmet donaciije. Hrana označena etiketom upotrijebiti do mora se donirati krajnjem primatelju isključivo prije isteka toga datuma. Posrednik može hranu ponuditi i dati krajnjem primatelju i nakon njegova isteka, pod uvjetom da ga je obavijestio o tome te da je primatelj prihvatio takvu hranu.

O svemu će se voditi evidencija donatora i primatelja hrane

U slučaju da hranu donira građanin ili OPG, posrednik je mora pregledati i izdati potvrdu o zaprimljenoj hrani koju, osim njega, potpisuju građanin ili predstavnik OPG-a. Jedan primjerak potvrde mora čuvati posrednik. Donirana hrana za životinje služi za podmirivanje potreba životinja o kojima skrbi krajnji primatelj.

Zahtjev za upis u registar posrednika podnosi se na Obrascu ZURPDH, dostupnom i ispod ovoga teksta. Može se podnijeti neposredno u pisarnicu Ministarstva poljoprivrede ili poslati poštom kao preporučena pošiljka na adresu: Ministarstvo poljoprivrede, Ulica grada Vukovara 78, 10000 Zagreb.

Rješenje o upisu u registar donosi ministar poljoprivrede. Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane i hrane za životinje u cjelosti možete pročitati ispod teksta.

Foto: pixabay.com


Dokumenti


Tagovi

Doniranje hrane Posrednik Registar Trgovački lanci Javna prehrana Gastro odjeli OPG Ministarstvo poljoprivrede Obrazac zahtjeva Krajnji koristnik Hrana za životinje


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.