Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vandalizam
  • 25.09.2023. 09:00
  • Splitsko-dalmatinska, Velić, Trilj

Uništena tematska staza u Veliću gdje je nedavno otkriven rimski tijesak za grožđe

Mještani su ogorčeni, a policija je provela kriminalističko istraživanje nad tri osobe.

Foto: Mario Kozina
  • 329
  • 43
  • 0

O čuvenom antičkom tijesku za grožđe, nedavno otkrivenom na području sela Velić u triljskom kraju, pisali smo prije par mjeseci. O njegovoj važnosti znali su i stari Rimljani, ali očito ne i nekolicina vandala koji su pričinili veliku materijalnu štetu na privatnoj i javnoj imovini.

Najnovije uništavanje info tabli vezanih za rimske ostatke u tom kraju i ostale netom postavljene opreme na Tematskoj stazi Velić-Grab na kojoj je mjesecima radilo tridesetak volontera, nastavak je nepopularne dugogodišnje prakse koja, po pričama mještana, nikada nije sankcionirana ni riješena.

"Ništa čudno", tvrdi Mario Kozina, jedan od volontera za javno dobro, pokazujući nam posljedice vandalskih ispada tražeći od vlasti grada Trilja da podnesu kaznenu prijavu zbog uništavanja gradske imovine kako bi policijski službenici mogli odraditi svoj dio posla; privesti i sankcionirati počinitelje u skladu sa zakonskim propisima.

Nesvakidašnje otkriće u Veliću - antički tijesak za grožđe

Kaže da je prije toga uništena svjetlosna signalizacija presijecanjem kablova LED displaya na pješačkom prijelazu na čvorištu Gornje selo. Ono što je bitni kazati, zahvaljujući instaliranju takve opreme drastično je smanjena brzina vozila u prometu i stavila se u zadovoljavajuće okvire prometnih propisa na dijelu DC 220 Trilj-Kamensko, odnosno sigurnost u cestovnom prometu se znatno povećala u odnosu na prije instaliranja sustava nadzora brzine.

Također, uništeno je pet od sedam "ležećih policajaca“ na kritičnim sigurnosno-prometnim točkama u mjestu postavljenih u svrhu pružanja sigurnosti školskoj djeci, mještanima Velića i svim sudionicima u prometu.

"Nažalost, ovakvi i slični vandalski ispadi uništavanja imovine i provedbe terora, traju predugo, a da ni jedan do sada prijavljenih slučajeva nije riješen, a počinitelji privedeni licu pravde", ogorčen je Kozina.

Osumnjičene tri osobe 

Da ipak službe rade svoj posao prije nekoliko dana službenici Policijske postaje Sinj proveli su kriminalističko istraživanje nad tri osobe koje se sumnjiči da su razbili i uništili klupe za sjedenje, info table i komunalnu opremu čime je lokalnoj zajednici pričinjena materijalna šteta u iznosu 1.500 eura. Po dovršenom istraživanju upućeno je posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Naime, o važnosti antičkog tijeska nije potrebno ni govoriti. Cijela ekspertiza oko tog jedinstvenog arheološkog nalaza započela je upravo tijekom radova na projektu tematske staze između Velića i Graba kada je o bunaru, u narodu još poznatom kao kamenica, u cilju zaštite i prezentacije kulturnog i prirodnog dobra svog kraja, Mario Kozina obavijestio institucije o postojanju svojevrsnog bazena kojeg je do tada lokalno stanovništvo koristilo u različite svrhe. Od tada je isti očišćen i prezentiran javnosti u svom punom sjaju. Na kojeg su eto sjenu bacili pojedinci kojima ništa nije sveto.


Fotoprilog


Tagovi

Vandalizam Uništene table Antički tijesak Šteta Mario Kozina


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]