Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja zemljišta
  • 08.07.2022. 18:00

UNICEF Norveške na meti kritika: Prodaju poljoprivredno zemljište za izgradnju zgrada

Uništavanje obradivog tla i prirodne sredine mogli bi postati stvarnost ako dođe do prodaje.

Foto: Depositphoto/veloliza
  • 866
  • 61
  • 0

Prava bura se podigla oko UNICEF-a Norveške koji je naslijedio imanje u Malviku s farmom i pripadajućim zemljištem, a koje je sada predmet prodaje, naveo je NRK. Ovaj slučaj je izazvao veliku zeinteresiranost stanovništva.

Naime, država je siromašna obradivim tlom, kojeg ima samo tri posto, a tek jedna trećina je pogodna za uzgoj usjeva za ljudsku prehranu.

Prodaja prijetnja prirodi

UNICEF Norveške je umjesto očuvanja plodnog zemljišta, pogodnog za uzgoj žitarica i povrća, odlučio prodati ga. Imovina će pripasti kupcu koji ponudi najveću cijenu i koji će dobiti pravo na izgradnju kompleksa stanova i zgrada na vrhunskom poljoprivrednom tlu.

Blizina Trondheimskiog fjorda, gdje je tlo obogaćeno morskim mineralnim naslagama, a klima idealna za uzgoj usjeva koje je nemoguće uzgajati na sličnim geografskim širinama ovako daleko na sjeveru, čini ovo pitanje izuzetno osjetljivim.

Izgradnja prijeti uništavanju većeg dijela ekološkog i kulturnog krajolika (Foto: Depositphoto/Stootsy)

Izgradnja prijeti uništavanju većeg dijela ekološkog i kulturnog krajolika i odgovarajućih staništa ugroženih životinjskih, biljnih i ptičjih vrsta koje su do sada zanemarene u procjenama utjecaja. Norveški savez za zaštitu tla u Trøndelagu, srodne poljoprivredne organizacije i dvije najveće organizacije za zaštitu prirode prosvjedovali su protiv izgradnje.

Poštuju želju donatora, pokrenuta peticija

Imovina je naslijeđena od preminulog donatora koji je u oporuci naveo da će UNICEF prodati imovinu po najvišoj mogućoj cijeni te da će taj iznos ići za potrebe organizacije, rekao je Erik Bakøy, Unicefov financijski direktor.

Nemaju, kažu, alternativu za izdavanje ili upravljanje imovinom. Navode da su dobrotvorna organizacija i ne mogu voditi posao. Imovina je već bila uključena u planove za regulaciju područja za stanovanje i zbog toga je organizacija u obavezi prodati nekretninu građevinarima.

To je u suprotnosti s djelovanjem Ujedinjenih naroda koje u svojim klimatskim i održivim ciljevima osuđuju uništavanje poljoprivrednog tla. 

Brojni uglednici su pokrenuli peticiju kako bi spriječili prodaju i prenamjenu zemljišta.


Tagovi

Norveška UNICEF Prodaja zemljišta Poljoprivredno zemljište


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.