• IPA Twinning projekt
  • 22.03.2016. 16:30

Umrežene institucije za poljoprivredu!

Svečano je zatvoren IPA 2011 Twinning projekt: Priprema hrvatske Agencije za plaćanja za provedbu Zajedničke poljoprivredne politike i Zajedničke ribarstvene politike za razdoblje nakon 2013. godine.

  • 703
  • 149
  • 0

Ažuriranje procedura, priručnika i softverskih tehničkih specifikacija za provedbu izravnih plaćanja te mjera ruralnog razvoja i ribarstva u Hrvatskoj u skladu s novim EU zahtjevima, jačanje kapaciteta i vještina hrvatske administracije te priprema i provedba informativne kampanje za potencijalne korisnike poljoprivrednih, ruralnih i ribarstvenih EU fondova, neki su od ciljeva provedenih tijekom proteklih 26 mjeseci kada se provodio IPA 2011 Twinning projekt "Priprema hrvatske Agencije za plaćanja za provedbu Zajedničke poljoprivredne politike i Zajedničke ribarstvene politike za razdoblje nakon 2013. godine".

Vrijednost projekta je 1,7 milijuna eura

Danas na svečanosti završetka tog projekta, u kojem su uz djelatnike APPRRR-a sudjelovali i djelatnici Savjetodavne službe, u hotelu International u Zagrebu tako su spomenute institucije umrežene na europskom nivou. U projektu je osim spomenute Agencije sudjelovalo i Ministarstvo poljoprivrede, a financiran je s 1,7 milijuna eura od čega je iz IPA programa stiglo 95% novca, a s 5% sudjelovala je država.

Cilj ovog projekta bio je jačanje unutarnjih kapaciteta APPRRR i dosezanje spremnosti za neprekinuto poslovanje u administriranju svih vrsta potpore u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u skladu s EU regulativom u novom programskom razdoblju 2014.-2020.

Sudjelovali talijanski i poljski eksperti

Voditelj projekta iz države članice bio je Francesco Martinelli iz talijanske Agencije za plaćanje u poljoprivredi i nacionalnog tijela za koordinaciju akreditiranih Agencija za plaćanja Italije te Valter Miceli, dugogodišnji savjetnik za Twinning, a s hrvatske strane voditelj projekta bio je v. d. ravnatelj APPRRR-a Ivan Macanić. Praktična znanja i savjete davali su i poljski eksperti.

Vrijednost projekta je 1.700.000,00 EUR ( 95% iz EU proračuna, a 5% RH proračuna).

Čestitke sa sviju strana

U ime ministarstva poljoprivrede pomoćnik ministra Mario Njavro istaknuo je važnost projekta. "Ovime se okrećemo budućnosti u kojoj će hrvatski poljoprivrednici preko europskih fondova dobiti dodatnu priliku za vlastiti razvoj i razvoj hrvatskog sela, budućnosti u kojoj će se europskim novcem uvelike povećati kvaliteta poljoprivrednih proizvoda i olakšati njihov plasman na domaće i europsko tržište", kazao je među ostalim pomoćnik ministra Mario Njavro.

I pomoćnica ravnateljice Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Nirvana Sakolovski istaknula je iznimni značaj ovog projekta kojeg je predstavio Valter Miceli, a čestitke svima uputili su Nj.E. Adriano Chiodi Cianfarani, veleposlanik Republike Italije u Hrvatskoj te Grzegorz Gawin, savjetnik veleposlanika Republike Poljske u RH.

Zajednička politika je dodana vrijednost

"Siguran sam da naša uspješna poslovna suradnja šalje jasnu poruku optimizma i međusobnog zajedništva, poruku koja govori da su Italija, Poljska i Hrvatska bliske te da našu zajedničku politiku u sektoru poljoprivrede vidimo kao dodatnu vrijednost, kao nešto što nam daje šansu da budemo uspješni u poslu koji obavljamo i za kojeg smo odgovorni", kazao je v.d. ravnatelj APPRRR-a Ivan Macanić.


Fotoprilog


Tagovi

IPA 2011 Twinning projekt "Priprema hrvatske Agencije z Zagreb Završetak projekta


Autorica

Silva Videk

Više [+]

Novinarka s dvadesetogodišnjim iskustvom u Večernjem listu, sa agronomskim obrazovanjem. Njezin moto je: Novinarstvo nije zanat već način života! :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Crni Petak u Hittneru uz akcije do 30%

Tvrtka Hittner specijalizirana je za proizvodnju šumskih traktora - skiddera, malih poljoprivrednih traktora, priključaka za traktore i svih vrsta rezervnih dijelova za t...

Pročitaj cijelu bilješku