Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hobi poljoprivreda
  • 06.07.2016. 10:30

Umjesto pesticida koristite amaterske pripravke

Pesticidi se smiju koristiti samo uz položen ispit za sigurno rukovanje, no postoje i amaterski pripravci koje se može nabavljati i koristiti bez položenog ispita, kaže Marijana Lemić iz Savjetodavne službe.

Foto: hemeroskopion/Bigstockphoto
  • 2.626
  • 102
  • 0

Zabrana prodaje sredstava za suzbijanje štetnika koji nemaju položen ispit za sigurno rukovanje i pravilnu primjenu sredstava za zaštitu bilja, dovela je u problem male proizvođače. Naime, prema upitima koje smo dobili, nitko od malih proizvođača nema položen ispit, a k tome i način kako se boriti protiv najezdbe krumpirove zlatice koja, uz krumpir, oštećuje i ostalo povrće.

Kako objašnjava Marijana Lemić iz Savjetodavne službe, prema propisima koji reguliraju primjenu sredstava za zaštitu bilja - Zakonu o održivoj uporabi pesticida (Narodne novine, broj 14/2014) i Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (Narodne novine, broj 142/2012), sredstva za zaštitu bilja namijenjena profesionalnim korisnicima se od 26. studenoga 2015. godine mogu nabavljati i koristiti samo uz položen ispit.

Amaterski pripravci za poljoprivrednike hobiste

Međutim, osim takvih sredstava za zaštitu bilja, postoje i amaterski pripravci (za poljoprivrednike hobiste). Njih se može nabavljati i koristiti bez položenog ispita i iskaznice. Jedini nedostatak je što je takvih pripravaka za sada još uvijek malo (uzak izbor).

"Konkretno, za krumpirovu zlaticu na tržištu postoje 3 amaterska sredstva koja se mogu kupiti bez predočenja iskaznice, a to su Mospilan 20 SG, Mospilan 20 SP, Neemazal-T/S s tim da Neemazal-T/S osim na krumpirovu zlaticu, djeluje štetno i na lisne uši, krumpirovog moljca, tripse, štitaste moljce i sovice", pojasnila nam je M. Lemić.

Sva registrirana sredstva za zaštitu bilja, pa tako i sredstva namijenjena neprofesionalnim korisnicima, odobrena za promet i primjenu u Republici Hrvatskoj mogu se pronaći u tražilici sredstava za zaštitu bilja, koja je dostupna ovdje.

Ako se u tražilici, polju "uporaba" odabere "amaterska", kao rezultat pretrage prikazat će se popis sredstava za zaštitu bilja koja su trenutno u Republici Hrvatskoj odobrena za amatersku uporabu i samo ta sredstva mogu se kupovati bez potvrde o položenom ispitu za sigurno rukovanje i pravilnu primjenu pesticida, odnosno bez važeće iskaznice.

Za kupovinu i primjenu svih ostalih sredstava za zaštitu bilja osoba treba pohađati izobrazbu i položiti ispit za sigurno rukovanje i pravilnu primjenu sredstava za zaštitu bilja. Izobrazba se pohađa i ispit polaže u nekoj od ovlaštenih institucija za provedbu izobrazbe, a jedna od njih je i Savjetodavna služba.

Foto: hemeroskopion/Bigstockphoto


Tagovi

Savjetodavna služba Sredstva za zaštitu bilja Mali proizvođači Zabrana prodaje Amaterska sredstva


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).