Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugrožene masline
  • 25.03.2022. 07:30

Umjesto maslinika rudnici ugljena - Turska jača energetsku sigurnost

Prema Europskom udruženju za ugljen i lignit, na zapadu Egejske regije i južnoj obali Sredozemnog mora postoje znatne rezerve ugljena. Istovremeno, na ovom području je i velika većina maslinika

Foto: Depositphotos/Nak_Anna
  • 183
  • 59
  • 0

Nova regulativa odobrena u Turskoj omogućuje rudarskim tvrtkama da uklone stabla maslina ako to omogućava lakši pristup podzemnim ležištima ugljena i drugih ruda, piše Oliveoiltimes.

Uredba ima za cilj jačanje energetske sigurnosti Turske. Državno nacionalno udruženje za maslinovo ulje već se, naravno, žali na odluku.

Vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) koja se odlučila na ovaj potez zbog poremećaja na tržištu energenata izazvanih krizom u Ukrajini, odredila je i da se sva stabla uklonjena u rudarske svrhe moraju ponovno posaditi negdje drugdje. Rudarske kompanije bi bile odgovorne za njihov uzgoj na tom području nakon završetka svojih aktivnosti.

No, Mustafa Tan, predsjednik uprave Nacionalnog vijeća za masline i maslinovo ulje je istaknuo da će se zbog ovakve odluke na udaru radova naći 190 milijuna stabala."U Turskoj je oko 500.000 obitelji koje se bave ovim poslom, a oko 10 milijuna ljudi ima koristi od njega", upozorio je.

Podnijeli žalbe

Prema Europskom udruženju za ugljen i lignit, na zapadu Egejske regije i južnoj obali Sredozemnog mora postoje znatne rezerve ugljena. Istovremeno, na ovom području je i velika većina nasada. 

Na udaru je 190 milijuna stabala (Foto: B.Kufner)

Oporbene stranke, ekolozi i poljoprivrednici ne odobravaju odluku AKP-a. Tvrde da će taj potez naštetiti sektoru proizvodnje maslinovog ulja u zemlji i pogoršati stanje u ovoj oblasti. Zbog ujeicaja klimatskih promjena domaći proizvođači već osjećaju posljedice. Prošle su godine u toj zemlji požari progutali tisuće hektara maslinika, posebno u pokrajini Muğla, na obali Egejskog mora. 

Poharani europski maslinici - suša i požari smanjit će proizvodnju maslinovog ulja?

Tan je rekao da su sudionici iz maslinarske industrije, nevladine organizacije, općine i neke političke stranke već pokrenuli pravni postupak žalbe na odluku i očekuju da će sudovi poništiti ovu uredbu. Zatražili su i od nadležnog ministarstva da povuče uredbu.

Nepovratno pogrešna odluka

Bahar Alan, vlasnica tvrtke Nova Vera, koja je specijalizirana za proizvodnju maslinovog ulja od rijetkih lokalnih sorti izjavila je da njezinih 160 hektara u Ayvaliku ne bi bilo pogođeno, ali je zabrinuta zbog utjecaja uredbe na širi sektor. Insistira da su masline mnogo vrijedniji resurs od uglja. Dodala je da ulje pokreće narod, razvoj i stvara dodanu vrijednost od oko 1.36 milijardi evra godišnje.

"Maslinarstvo u ovoj zemlji postoji već 8.000 godina. Vjerujemo da je najveći i najsvetiji mineral maslina. Nama, proizvođačima, najveća je želja da se ova nepovratno pogrešna odluka revidira prije nego što bude prekasno", zaključila je mlada maslinarka čije je ulje višestruko nagrađivano na prestižnim svjetskim natjecanjima. 


Tagovi

Turska Masline Eksploatacija ruda Uništavanje maslinika Mustafa Tan Bahar Alan Turske masline Maslinovo ulje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Njemački radnici rade sve manje. U Europi su Nijemci gotovo pri dnu statistike radnog vremena. Od 27 zemalja EU samo Danci i Nizozemci rade nešto manje. A Nijemci su često bolesni. Nedostaje im puno kvalificiranih radnika, zbog čega su sve... Više [+]