Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krađa vina
  • 16.11.2021. 07:30

Ukradene butelje vina vrijedne milijun eura - neke stare više od 200 godina

Muškarac i žena pretvarali se da su gosti hotela pa vlasnika oštetili za više od milijun eura. Čini se da je riječ o profesionalcima i pomno osmišljenoj krađi.

Foto: Depositphotos/Supeinjinsan (ilustracija)
  • 565
  • 76
  • 0

Dvoje lopova ukrali su 45 butelja vina vrijednih više od milijun eura, uključujući bocu staru 215 godina, a čija je vrijednost vrtoglavih 350.000 eura, piše Decanter. Krađa se dogodila u luksuznom hotelskom i restoranskom kompleksu Atrio na jugozapadu Španjolske u gradu Cáceres.

Prema Joséu Polu, jednom od vlasnika, sve se odvilo kasno noćnim satima, oko pola dva ujutro. Javnost ne čudi da su kradljivci izabrali upravo ovo mjesto jer je riječ o ugostiteljskom objektu s dvije Michelinove zvjezdice u sklopu kojeg se nalazi podrum s više od 40 tisuća butelja.

"Bili su to profesionalci, točno su znali što rade", rekao je za AP news vlasnik. Otkrio je da je ukupna vrijednost ukradenih vina oko milijun eura, a riječ o berbama od 1806. pa do 2012. godine.

Osumnjičeni muškarac i žena su govorili engleski i ostavili dojam vrlo profinjenog para. Kasno navečer nazvali su recepciju te tražili hranu u sobu. Kada je recepcionar otišao u kuhinju, ostavljajući prostor bez nadzora, muškarac se spustio u podrum i ukrao boce, a što se kasnije moglo vidjeti na snimkama sigurnosnih kamera. 

Gdje će završiti vino? 

Par se iz hotela odjavio u ranim jutarnjim satima, troškove smještaja platio kreditnom kraticom te su napustili mjesto teži za 45 boca skupocjenih vina. Ovaj je podatak mnogima čudan jer se ipak radi o velikoj količini, što nitko nije primijetio. 

Također, Polo smatra da ovaj dvojac radi za privatnog kolekcionara jer su odnijeli isključivo boce koje se ne mogu zamijeniti niti prodati na otvorenom tržištu. "One su prepoznatljive, Château d'Yquem iz 1806. je jedinstven, svi znaju da je naš", rekao je vlasnik dodajući da bi na tržištu primijetili da je ono stavljeno na prodaju.

Gdje li će završiti ovo vino? (Foto: Facebook/Andrew Forbes)

"Kao i umjetnost, vino se povezuje sa užitkom i luksuzom i ponekad može dostići iracionalne cijene", napomenuo je David Remartínez kritičar i novinar. Dodao je da se te butelje ne mogu prodati na javnom, ali da ipak postoji skriveno tržište za njihovu razmjenu. Upozorio je ostale kolekcionare da bi zbog ove krađe trebali biti na oprezu i povećati sigurnosne mjere u svojim podrumima.

Neki pak smatraju da bi prevaranti ukradeno mogli dodati većoj kolekciji koja se prodaje te njihovo podrijetlo sakriti među druge, slične butelje, a sve potkrijepiti krivotvorenim dokumentima. 

"Nisu uzeli samo naša vina nego i naše snove", zaključio je Polo.

Španjolska forenzička policija iz Madrida zajedno s lokalnom upravom istražuje zločin.


Tagovi

Španjolska Krađa Vino Butelje Atrio José Polo David Remartínez Povijesna krađa


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]