Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugljična neutralnost
  • 15.01.2024. 13:30
  • Virovitičko-podravska, Virovitica

Uklonili preko 15 tona otpada s Papuka

Hrvatski duhani ekološkim akcijama nadoknađuju kompletnu biomasu za sušenje duhana. Zasadit će i 7.000 presadnica bukve.

Foto: Hrvatski duhani
  • 612
  • 87
  • 0

Hrvatski duhani, najveći otkupljivač te kulture na području Podravine i Slavonije koji posluje u sklopu BAT Grupe, ulaganjima u održivo poslovanje kontinuirano podižu ljestvicu u tzv. ESG postignućima u domaćoj poljoprivredi odnosno u okolišnom, društvenom i korporativnom upravljanju 

Na putu prema ugljičnoj neutralnosti svog poslovanja najkasnije do 2030. godine, pokrenuli su nove projekte s Hrvatskim šumama i Javnom ustanovom Park prirode Papuk kojima ostvaruju dodatan pozitivan utjecaj na okoliš.

U suradnji s Hrvatskim šumama tako će ove godine zasaditi više od 7.000 presadnica obične bukve na području Šumarije Slatina u Voćinu, čime će, kažu, prirodi nadoknaditi kompletnu biomasu koju su proizvođači, njihovi kooperanti, utrošili za sušenje duhana tipa virginija u prošloj godini.

Akcija čišćenja divljeg odlagališta 

Dodatno, djelatnici Hrvatskih duhana su s JU Park prirode Papuk i Općinom Velika u prosincu realizirali akciju čišćenja divljeg odlagališta otpada u mjestu Doljanci.

Divlje odlagalište otpada u Doljancima

U akciji je prikupljeno gotovo 15 tona otpada, a uz pomoć mještana volontera očišćeno je oko 900 litara otpada iz teško pristupačnih obližnjih dijelova vodotoka. Divlje odlagalište se nalazilo u neposrednoj blizini potoka Stražemanka, dijela ekološke mreže Natura 2000 pod nazivom Potoci oko Papuka.

“Održivost je okosnica našeg poslovanja. Nastojimo biti predvodnici održive poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj. Uz najviše standarde održivosti koje primjenjujemo u vlastitom poslovanju, želimo podržati i važne projekte u zajednici te su ove akcije primjer naše predanosti zajedničkoj brizi za okoliš”, objasnio je Predrag Petrović, rukovoditelj odjela održivosti Hrvatskih duhana.

Unaprjeđenje sustava navodnjavanja

Održivost je ujedno i jedna od temeljnih vrijednosti poslovanja BAT-a te se Grupa obvezala postići ugljičnu neutralnost u cijelom svom lancu vrijednosti do 2050. godine. Kompanija je prošle godine dobila AWS certifikat Saveza za upravljanje vodama, čime su, ističu, dodatno potvrđeni napori koje ulaže u očuvanje voda.

Hrvatski duhani tako investiraju u unaprjeđenje sustava navodnjavanja kap po kap kako bi ga podigli značajno iznad nacionalnog prosjeka, na ukupno 27 posto rasađenih površina već do 2025. godine, čime bi uštedjeli 49 posto vode.

Prostor nakon akcije čišćenja 

Osim toga, kontinuirano povećavaju reciklirani otpad na razini poljoprivrednih gospodarstava kroz povećanje recikliranja sjetvenih plitica i prazne ambalaže sredstava za zaštitu bilja. Osiguravaju poštivanje načela zaštite zdravlja i sigurnosti, osobito tijekom primjene sredstava za zaštitu bilja i tijekom berbe zelenog lista duhana, povećavaju prinos po gospodarstvu i poboljšavaju standard proizvođača kroz primjenu dobrih poljoprivrednih praksi.

Siguran otkup i rast cijena - treba li razmisliti o duhanu?

Otkrivaju i da su prije šest godina pokrenuli jedan od najvećih investicijskih projekata u tehnologiju berbe u kojem je nabavljeno više od 70 mehaničkih berača, kojima je ove godine obrano skoro 60 posto kompletnog uroda duhana, čime je smanjen problem nedostatka radne snage, a smanjeni su i troškovi berbe.

Uz sve aktivnosti na postizanju ambicioznih ciljeva u samoj poljoprivrednoj proizvodnji, njihovi su djelatnici aktivni i u lokalnim ekološkim akcijama, kao što je navedeno čišćenje divljeg odlagališta na Papuku.

Otpad ugrožavao cijelu zajednicu 

"Redovito u suradnji s Parkom prirode vodimo brigu o zaštiti okoliša te smo se rado uključili i u akciju čišćenja odlagališta koje ga je godinama ugrožavalo. Redovitim sudjelovanjem u eko-akcijama želimo poboljšati kvalitetu života u zajednici u kojoj djelujemo i doprinijeti stvaranju boljeg sutra. 'A Better TomorrowTM' za nadolazeće generacije”, izjavio je Igor Reesch iz odjela održivosti Hrvatskih duhana.

Sadnja novih sadnica

Najvećim dijelom područje Ekološke mreže Potoci oko Papuka karakterizira netaknuta priroda, a cilj je, naglašavaju, vratiti iskonsku prirodu i u one dijelove koji su narušeni ljudskim djelovanjem.

Naime, potočna voda Stražemanke izvire u zaštićenom području, a zbog divljeg odlagališta za kišnih razdoblja otpad je podzemnim tokovima u obliku tekućina I mikročestica ulazio u Stražemanku. Potom se voda slijevala u naseljeni dio Doljanaca i dalje gdje su ju mještani koristili između ostalog i kao vodu za napajanje domaćih životinja, za zalijevanje vrtova i slično.

"Na taj način je otpad, nažalost, kružio u vodi i tlu i tako ugrožavao zajednicu”, objasnila je Sanja Galović rukovoditeljica odjela za projekte iz JU PP Papuk.


Tagovi

Hrvatski duhani BAT Hrvatske šume Javna ustanova Park prirode Papuk Igor Reesch Predrag Petrović Sanja Galović


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

Hrvatski duhani d.d.

Osječka ulica 2, 33000 Virovitica, Hrvatska
tel: +385 (0)33 730844, e-mail: Hrvatski_Duhani@bat.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]