Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sinergija poljoprivrede
  • 22.01.2016. 10:25

Ujedinjeni hrvatski i mađarski poljoprivrednici

Potpisan Sporazum o suradnji između HGK i Poljoprivredne komore Mađarske!

  • 463
  • 140
  • 0

"Sporazum će sigurno pridonijeti intenziviranju suradnje, ali i robne razmjene te će, u konačnici, hrvatskim i mađarskim tvrtkama omogućiti lakšu dostupnost jeftinije i kvalitetnije sirovine, uporabu preradbenih i skladišnih kapaciteta te lakši plasman roba na hrvatsko odnosno mađarsko tržište", istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović prilikom potpisivanja Sporazuma o suradnji s Poljoprivrednom komorom Mađarske, kojim se definiraju zajedničke aktivnosti ovih dviju institucija.

Potpisan Sporazum o suradnji između HGK i Poljoprivredne komore Mađarske

Smatra da je poljoprivredna proizvodnja od iznimne važnosti za obje zemlje te je potrebna još snažnija suradnja, a kazao je i da su HGK i Mađarska poljoprivredna komora (koja okuplja 320.000 članica sustavom 19 županijskih komora i grada Budimpešte) slični sustavi te da će se uporabom komorskog sustava, logistike i potpisanog Sporazuma omogućiti provedba mnogih aktivnosti, odnosno razmjena informacija i iskustava.

"K tome, prostor zemalja Višegradske skupine (Češka, Mađarska, Poljska, Slovačka) za Hrvatsku je od iznimne važnosti, kao gospodarsko odredište s velikim potencijalom u budućnosti", objasnio je predsjednik HGK, istaknuvši prošlogodišnji posjet hrvatskoga gospodarskog izaslanstva Slovačkoj, skori posjet Poljskoj te u ovoj godini planirane gospodarske forume u Mađarskoj i Češkoj.

Jednaki interesi Hrvatske i Mađarske - prilika za zajednički angažman u Bruxellesu

Predsjednica Udruženja trgovine HGK Ljerka Puljić naglasila je izvrsnu suradnju Agrokora i mađarskoga poljoprivrednog sektora. "Hrvatska i Mađarska kompatibilne su zemlje i dijele interese za koje bismo se mogli zajednički boriti u Bruxellesu. Očekujemo kontinuiranu komunikaciju koju gospodarstvo pozdravlja", rekla je Puljić.

Generalna konzulica Konzulata RH u Pečuhu Vesna Haluga Sporazum je ocijenila kao novu perspektivu za gospodarsku suradnju, a predsjednik Poljoprivredne komore Mađarske Győrffy Balázs rekao je da s optimizmom očekuje novu hrvatsku Vladu te ostvarivanje bolje i dinamičnije suradnje, dodavši da je potpisani Sporazum važan i radi razmjene informacija, edukacije, razvoja te poticanja ulaganja.

Suradnja zemalja se podiže na veću razinu

Voditeljica Samostalnog odjela za regionalni razvoj u Poljoprivrednoj komori Tajana Radić istaknula je: "Ovim će se Sporazumom suradnja podići na još višu razinu, od čega će obje zemlje imati još veću korist", a direktor ŽK Virovitica Milan Vanđura naglasio je iznimno dobru i intenzivnu suradnju Virovitičko-podravske županije s dvjema mađarskima, osobito u međusobnim besplatnim nastupima na sajmovima, ali i kooperaciju u proizvodnji duhana, šećera te ljekovitog bilja, u čemu postoji značajan izvozni potencijal za zajednički nastup na trećim tržištima.

Jačanje kooperantske proizvodnje

Sporazum je potpisan na inicijativu Hrvatske gospodarske komore i Poljoprivredne komore Mađarske te uz potporu Generalnoga konzulata RH u Pečuhu.

U ukupnoj razmjeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Hrvatske s inozemstvom, Mađarska je na visokom trećemu mjestu (nakon Njemačke i Italije), s uvezenih 291,2 milijuna dolara poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te na petome mjestu u izvozu (nakon BiH, Italije, Slovenije i Srbije) s izvezenih 114,4 milijuna dolara u 2014. godini.

U prvih šest mjeseci 2015. uvezeno je iz Mađarske poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrijednosti 133,86 milijuna dolara, a izvezeno je za 45,879 milijuna dolara. Od poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u uvozu su najviše zastupljeni: mlijeko, meso peradi, stočna hrana, suncokretovo ulje, svinjsko meso, kukuruz, uljane pogače, goveda i pšenica, dok su u izvozu najviše zastupljeni: šećer, suncokretovo ulje, kukuruz, uljane pogače, svinjsko meso, pripravci za prehranu životinja, sladoled, vode, ostala gazirana pića, agrumi i sl.


Tagovi

HGK Poljoprivredna komora Mađarska Luka Burilović Robna razmjena Ljerka Puljić Vesna Haluga Győrffy Balázs Tajana Radić Milan Vanđura


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!