• EU fondovi
  • 23.07.2021. 18:00

Uhićeni zbog povučenih sredstava iz EU fondova - šteta veća od pola milijuna eura

U Poljskoj je privedeno 11 osoba zbog sumnje na lažirane izjave o okolnostima na kojima se temelji isplata određenih sredstava iz Programa ruralnog razvoja.

Foto: Bigstock/mulderphoto
  • 371
  • 106
  • 0

U Poljskoj je 11 osoba privedeno zbog prijevara sa subvencijama iz EU fondova vezanim uz poljoprivredu, prenosi polsatnews.

Ova je grupa podnijela lažno pisane izjave o okolnostima na kojima se temeljila isplata određenih sredstava za jednu od tvrtki koje posluju u stočarskoj industriji. Zahvaljujući ovako pripremljenoj dokumentaciji koja je sadržavala fiktivnu podjelu zemljišta i umjetno stvorene uvjete za dobivanje sredstava, tamošnja je Agencija za restrukturiranje i modernizaciju poljoprivrede dovedena u zabludu ili kratko rečeno - prevarena.

Sve je ovo rezultiralo odobrenjem većih iznosa financijske potpore, između ostalog i iz Programa ruralnog razvoja, objasnili su istražitelji Središnjeg policijskog istražnog ureda (CBŚP).

Procjenjuje se šteta od oko 2,3 milijuna poljskih zlota, što je više od pola milijuna eura. Prema CBŚP-u jedan pritvoreni je državljanin Njemačke, a preostali su iz Poljske. Dvojica su optužena za vođenje kriminalne skupine, a ostali za prijevare i podnošenje lažnih dokumenata kako bi ishodili subvencije. Dob uhićenih je od 26 do 62 godine.

Policija je pretresla njihove nekretnine i domove, a istraga ove skupine se provodi od 2020. godine pod nadzorom okružnog tužiteljstva u Olsztynu. 

Prema dokazima, sve upućuje na to da je moguće da su djelovali u razdoblju 2010.-2019. Istražitelji ih provjeravaju, a ne isključuju ni daljnja uhićenja u vezi ovog slučaja. 


Tagovi

Poljska Prijevare EU fondovi Subvencije Novac


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani prijatelji, Tokom petogodišnjeg perioda, sam skupio lična iskustva o uzgoju i ljekovitosti Gorke dinje. Poznati svjetski univerziteti i pojedinci su također prikupili nepobitne informacije da se radi o biljci sa veoma potentnim an... Više [+]