Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološki kriminal
  • 03.04.2023. 15:00

Uhićene 104 osobe zbog šverca drvenom ambalažom i paletama

Procijenjena je prodajna vrijednost zaplijenjenih paleta od dva milijuna eura, a poduzeća su oštećena preko osam milijuna eura. Ove su palete predstavljale veliki rizik za šume

Foto: Depositphotos/hiv360/YT Printscreen
  • 378
  • 54
  • 0

Španjolska Guardia Civil u sklopu operacije Taviur zaustavila je ekološki kriminal. Zaplijenjeno je više od 3.729 tona drvenih paleta za pakiranje koje predstavljaju rizik u širenju šumskih štetnika i druge ambalaže koja nije ispunjavala obavezne zakonske uvjete za njihovu upotrebu u međunarodnoj trgovini, piše  InSpain

Uhićene 104 osobe

Procijenjena je prodajna vrijednost od dva milijuna eura. U akciji je sudjelovao i Europol koji je doprinio operativnom koordinacijom, razmjenom informacija sa španjolskim vlastima i operativnom analizom.

Uhićene su 104 osobe, a otkriveno je 148 kaznenih djela koja uključuju djelovanje protiv prirodnih resursa i okoliša, djela protiv industrijske imovine, pronevjere, kriminalnog udruživanja, krađe i pronevjere. Od prošle godine Služba zaštite prirode Seprona je ukupno obavila 828 inspekcijskih nadzora. Registrirala je 299 administrativnih prekršaja koji su klasificirani kao nepoštovanje propisa o zdravlju bilja, klasificiranim djelatnostima, otpadu i ispustima, zdravlju i okolišu.

Biljni štetnici su odgovorni za štetu na 35 mil. ha šuma (Foto: M.C.Celić)

Palete nisu termički obrađene

Drvena ambalaža i palete moraju proći adekvatan sanitarni tretman, jer mogu poslužiti kao vektor za unošenje i širenje šumskih štetnika. Kako bi se izbjegao ovaj rizik na međunarodnoj razini primjenjuje se Međunarodni standard za fitosanitarne mjere ISPM 15 koji potvrđuje da su sve komponente drvene ambalaže koje ga nose podvrgnute tretmanu.

U istrazi je utvrđeno da drvena ambalaža i palete nisu prošle termički tretman, a istraga je potvrdila veze na međunarodnom nivou. Procijenjeno je da su poduzeća oštećena za više od osam milijuna eura.

Biljni štetnici su odgovorni za štetu na 35 milijuna hektara šuma širom svijeta svake godine, s prosječno šest novih vrsta na drveću koje se unosi u Europu.


Tagovi

Europol Guardia Civil Ekološki kriminal Drvena ambalaža Drvene palete Španjolska


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!