• Ptičja gripa
  • 21.04.2021. 18:00

Uginule ptice pronalaze na njivama - ptičja gripa se širi Njemačkom

Kako bi olakšale zbrinjavanje uginulih ptica, općine su postavile kontejnere za njihovo odlaganje. Poljoprivrednici negoduju.

Foto: Depositphotos/lucidwaters (ilustracija)
  • 459
  • 355
  • 0

Poljoprivrednici iz njemačke pokrajine Donja Saska, na sjeveru zemlje, svakodnevno pronalaze uginule ptice na svojim poljima. Kažu, netom prije Uskrsa pronašli su ih stotine, a razlog uginuća je ptičja gripa soja H5N1.

Ova je pojava dodatan teret za farmere jer trupove mrtvih životinja moraju micati s njiva. U suprotnom bi moglo doći do kontaminacije žitarica kojom se hrani njihova stoka, a koja bi se u doticaju s takvom hranom mogla razboljeti. 

"Prvo nam unište polja, a onda ih još moramo i zbrinjavati", ljutito je rekao poljoprivrednik, Rolf Dreesmann za topagrar. Kako bi im olakšale posao, općine su u tim dijelovima postavile kontejnere za odlaganje uginulih životinja. 

Zaraza i na farmi nesilica

Prema najnovijim vijestima, ptičja se gripa u toj zemlji nastavlja širiti. U pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, okrug Warendorf izvještava o izbijanju influence u mjestu Drensteinfurt gdje je zaraženo 20 domaćih životinja. Do ovoga je došlo nakon što je zaraza nađena kod četiri divlje ptice, ali i na farmi nesilica.

Kako bi spriječili daljnje širenje, nadležni državni Ured za prirodu, okoliš i zaštitu potrošača (LANUV) naredio je držanje peradi u zatvorenom prostoru. Ova odluka vrijedi u cijelom okrugu Warendorfa, a krug od 10 kilometara stavljen je pod promatranje. Osim toga, zabranjen je i transport peradi.

Pogođena su područja općina Ascheberg i Senden, a tamošnji vlasnici životinja moraju veterinarskom uredu odmah prijaviti broj peradi koju uzgajaju te poštivati velik broj higijenskih mjera. Također, perad, meso i jaja ne smiju se unositi iz drugih gospodarstava.


Tagovi

Ptičja gripa Njemačka Mrtve ptice Uginula perad Kontejneri Općine


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zašto studenti #fazosa nose #agroklub majice po ovoj brrr vjetrusini? - saznat ćete soon ;)

#crnasvinja #revolucijapoljoprivrede