Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Širokopojasni internet
  • 23.02.2024. 18:00

Udružili se John Deere i SpaceX Elona Muska

Moći će se koristiti kako na postojećim tako i na novim strojevima, no trebat će dodatni prijemnik

Foto: Facebook/John Deere
  • 1.208
  • 82
  • 0

John Deere i tvrtka SpaceX milijardera Elona Muska sklopili su ugovor o pružanju  komunikacijskih usluga putem Starlink satelita. Cilj im je dovesti brzi internet u sva ruralna područja. 

Komunikacija na prvom mjestu

Širokopojasni internet je od ključne važnosti za primjenu digitalne i precizne poljoprivrede. Osim autonomije poljoprivrednih strojeva, važna je razmjena podataka u stvarnom vremenu, daljinsko praćenje i dijagnostika, komunikacija među strojevima i sl., stoji u priopćenju John Deere-a. 

John Deere SESAM 2 je potpuno električni autonomni traktor

"Vrijednost povezanosti za poljoprivrednike važnija je od bilo kojeg pojedinačnog zadatka ili radnje. Komunikacija pruža ogromne mogućnosti koje su prije bile ograničene ili nedostupne", rekao je Aaron Wetzel, potpredsjednik za proizvodnju i sustave precizne poljoprivredne proizvodnje u John Deere-u.

Potreban dodatni prijemnik

Na raspolaganju će im biti satelitska komunikacija (SATCOM) koja koristi Starlinkovu konstelaciju satelita. Oko Zemlje danas kruži njih više od 5.700, a očekuje se da će ih biti i znatno više. 

Korištenje Starlink mreže na poljoprivrednim strojevima trebalo bi prvo započeti u SAD-u i Brazilu u drugoj polovici 2024. godine. Moći će se koristiti kako na postojećim tako i na novim strojevima, no trebat će dodatni prijemnik. 


Tagovi

Širokopojasni internet Digitalna poljoprivreda John Deere SpaceX Elon Musk Satelitska konstelacija Starlink


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Panel o budućnosti poljoprivrede, održan danas u Vrpolju, u organizaciji Europske komisije i centra Europe direct Slavonski Brod potrajao je dulje od predviđenog jer je publika imala dosta pitanja i komentara. Obišli smo i nedavno otvoren K... Više [+]