Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 06.07.2019. 10:30

Udruga Život zatražila hitnu prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta

O zemljištu se raspravljalo i na saborskom Odboru za poljoprivredu, točnije o inicijativi saborskog zastupnika Tomislava Žagara upućenoj predsjedniku Hrvatskog sabora. Predložio je promjenu odredbi članka 29. kojim se propisuje način na koji jedinice lokalne samouprave donose programe raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem.

Foto: Depositphotos/nataly0288dp
  • 1.367
  • 187
  • 0

Udruga OPG-a Hrvatske Život zatražila je hitnu prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta, s povlaštenom cijenom za prvih 50-100 hektara. Model prodaje, navode, temeljio bi se na ograničavanju broja hektara koji se mogu kupiti te zaštititi poljoprivrednika u mirnom posjedu, a prednost pri prodaji državnog poljoprivrednog zemljišta treba dati poljoprivredniku kojemu je zemlja najbliža, kao i mladim te domicilnim poljoprivrednicima.

"Također, zahtjevamo da se zemljište bivšeg Agrokora vrati i ponudi domicilnim poljoprivrednicima", pišu i ističu da kako je Hrvatska jedina zemlja u Europskoj uniji koja još uvijek ima državno poljoprivredno zemljište i upravo je to jedan od glavnih razloga negativnih pokazatelja i kretanja u našoj poljoprivredni zadnjih godina i desetljeća.

"Prije 10, 15 ili 20 godina naši poljoprivrednici imali su problem sa zakupom državnog poljoprivrednog zemljišta, sada te iste (ili čak i veće) probleme imaju njihovi sinovi, a za 25 godina probleme sa zakupom će imati i njihovi unuci, budući da država kroz 30 godina nije uspjela riješiti problem raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem", naglašavaju iz Udruge. 

O zemljištu i na saborskom Odboru za poljoprivredu

O zemljištu se raspravljalo i na saborskom Odboru za poljoprivredu, točnije o inicijativi saborskog zastupnika Tomislava Žagara upućenoj predsjedniku Hrvatskog sabora. Predložio je promjenu odredbi članka 29. kojim se propisuje način na koji jedinice lokalne samouprave donose programe raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem.

"Program donosi općinsko ili gradsko vijeće za svoje područje na prijedlog načelnika odnosno gradonačelnika uz prethodno mišljenje županije i suglasnost Ministarstva odnosno za Grad Zagreb Gradska skupština Grada Zagreba za svoje područje uz suglasnost Ministarstva.“ Kako je pojasnio, Zakon o poljoprivrednom zemljištu člankom 29. propisuje način da jedinice lokalne samouprave programe daju na javni uvid u trajanju 15 dana, nakon toga odlučuju o prigovorima te  program dostavljaju županiji na davanje prethodne suglasnosti i Ministarstvu na davanje suglasnosti. Prema njemu, nije jasno definirano u kojem trenutku se donosi navedena odluka prije slanja na prethodnu suglasnost i suglasnost ili nakon dobivanja suglasnosti.

Teret odlučivanja slama se na leđima načelnika i gradonačelnika?

Zatražio je izmjenu odredbi na način da budu jasne i nedvosmislene kako se teret odlučivanja ne bi slamao na leđima općinskih načelnika i gradonačelnika, "jer svi oni koji nakon zatvaranja natječaja za zakup ili prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta budu nezadovoljni imat će valjan razlog za tužbe i dobivanje sporova. Zakon je nedorečen i daje mogućnost proizvoljnog tumačenja".

Članovi vladajuće koalicije, priopćeno je iz HSS-a, su se složili s primjedbama, ali ostali pri stajalištu kako Zakon nije potrebno mijenjati. HSS, naglašavaju, u potpunosti podržava inicijativu zastupnika Žagara o izmjeni Zakona "koja će omogućiti brže i kvalitetnije donošenje programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem i neće ostaviti mogućnost produžavanja rokova koji bi omogućili brži pristup hrvatskom poljoprivrednom zemljištu".  


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Udruga OPG-a Hrvatske Život Odbor za poljoprivredu Sabor


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]