Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • (Ne)izdavanje propusnica
  • 04.04.2020. 13:35

Udruga OPG-a Život: Molimo hitno rješenje problema s propusnicama

Udruga OPG-a Hrvatske Život uputila je danas dopis MUP-u, Ravnateljstvu civilne zaštite, HZJZ te ministarstvima poljoprivrede, zdravstva i uprave.

Foto: Depositphotos/antb
  • 1.860
  • 231
  • 0

"Uz razumijevanje nastale situacije i podržavajući sve vaše preporuke za ponašanje vezane uz koronavirus molimo vašu hitnu reakciju i rješenje problema jer se poljoprivrednicima ne omogućuje normalno poslovanje po zakonu zbog uskrate propusnica", stoji u dopisu Udruge OPG-a Hrvatske Život poslanom danas Ministarstvu unutarnjih poslova, Ravnateljstvu civilne zaštite, Ministarstvu zdravstva, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Ministarstvu poljoprivrede te Ministarstvu uprave. 

Kako navode, problemi s nedobivanjem propusnice utječu na rad poljoprivrednih gospodarstava u jeku sezone kada moraju imati sve djelatnike i obitelj na raspolaganju. Osim toga, kažu, neizdavanje je u nekim elementima kršenje Ustavnih prava na rad i vlasništvo te direktno utječe na poslovanje tvrtki i OPG-a koji se bave poljoprivredom.

Iz tih razloga traže hitno rješenje problema sa propusnicama za OPG.

  1. Izdavanje propusnica članovima OPG gospodarstva
  2. Izdavanje propusnica obitelji nositelja OPG gospodarstva, članak 25 Zakona o OPG-u
  3. Izdavanje propusnica vlasnicima poljoprivrednog zemljišta i onima koji imaju zemljišta u najmu, a proizvode za vlastite potrebe uz predočenje odgovarajućih dokaza (gruntovni izvadak, ugovor o najmu)
  4. Izdavanje propusnica potrebnim djelatnicima za povremene i sezonske poslove u poljoprivredi sukladno posebnom propisu kojim se uređuje poticanje zapošljavanja

Zatražili su i rješenje problema vezano uz tvrtke, ali i produženje roka valjanosti izdane propsunice. Cjelovit dopis pročitajte u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Propusnice Udruga Život Neizdavanje Dopis


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).