Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga Život
  • 01.02.2014. 08:30

Udruga OPG-a – „Život“ krenula s radom

Svi prijedlozi i svaka pomoć radu udruge su dobrodošli, pa tako i svi oni koji su zainteresirani za članstvo, ili žele poduprijeti njihov rad

Foto: deposiphotos.com, luckybussiness
  • 1.859
  • 148
  • 0

Unatoč lošem vremenu, na sam dan osnivanja Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske, skraćenog imena “ŽIVOT”, 25. siječnja 2014. godine u Velikoj Kopanici, došlo je 70 utemeljitelja iz šest županija. U raspravi su izrazito prevladavala pozitivna očekivanja. Situacija je jako kritična i gospodarstva su upravo prisiljena na udruživanje, a ovoga puta imaju uza se i struku. Udruga je usvojila kao radni program teze skupine “Živo selo” o regeneraciji sela na bazi malih i srednje velikih obiteljskih gospodarstava. Par sudionika je doduše izrazilo bojazan da bi se moglo ponoviti iskustvo s nekim ranijim pokušajima okupljanja.

Znakovito je da su i vodeći optimisti i pesimisti poslije osnivačke skupštine vrlo lijepo i konstruktivno komunicirali i dogovarali kako bi usmjerili rad na šira okupljanja po županijskim podružnicama. Za predsjednika Udruge izabran je većinom Antun Laslo, a za podpredsjednike su izabrani Nikola Pajek i Zvonko Pipić - jednoglasno. U Izvršni odbor su izabrana po dva predstavnika iz svake zastupljene županije na osnivačkoj skupštini. Odlučeno je da sjedište Udruge bude u Kutjevu.

Cilj je osnivanja Udruge da obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima vrati i ojača prirodnu ključnu ulogu u proizvodnji hrane i očuvanju višefunkcionalog ruralnog prostora. Udruga se zalaže da to bude polazište poljoprivredne politike, od formuliranja zakona i propisa te definiranja tržišnih okvira, preko raznih mjera potpore seoskom poduzetništvu do aktivne pomoći i savjeta u slobodnom udruživanju obiteljskih gospodarstava kao razvojnog i tržišnog čimbenika. Udruga će pomagati svojim članovima u jačanju proizvodne i tržišne konkurentnosti, međusobne solidarnosti, čuvanju narodne predaje i prenošenju suvremenih iskustava putem međunarodnih doticaja i studijskih posjeta.

Foto: deposiphotos.com, luckybussiness


Tagovi

Život OPG Udruga Antun Laslo Zvonko Pipić Nikola Pajek Poljoprivredna politika

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]