Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga Život
  • 08.02.2022. 12:00

Udruga OPG-a Hrvatske Život već je godinu dana bez vodstva, prijeti joj gašenje?

Za 19. veljače u Popovači je zakazana izborna Skupština udruge OPG-a Život, koja će ili nastaviti dalje s radom ili će se morati ugasiti, doznajemo od istaknutih članova

Foto: Depositphotos/garmoncheg
  • 708
  • 108
  • 1

Udruga OPG-a Hrvatske Život, već je godinu dana bez vodstva, nakon što su posljednji predsjednik prof.dr.sc. Vladimir Margeta i tajnik Jurica Jašinski podnijeli ostavke. Osim toga, prošle godine u rujnu preminuo je i njezin prvi predsjednik Antun Laslo.

Članovi ove udruge zadnjih su godina bili prilično glasni kada se trebao čuti glas manjih poljoprivrednih proizvođača. Stoga smo o njezinoj vegetirajućoj sadašnjosti te neizvjesnoj budućnosti razgovarali s više istaknutih aktera poljoprivredne scene, koji su uz nju bili vezani. 

"Udruga ne funkcionira već godinu dana, nakon što smo dali ostavke, a novo vodstvo nije izabrano jer novi izbori, odnosno skupština nije održana", priča nam Jašinski pojasnivši da ona nije  održana jer su je bojkotirali pojedini članovi. "Isti oni koji su svojatali njezin rad, iako udruga Život nisu pojedinci već njezini članovi, OPG-ovi, čije je interese branila i zastupala", kaže njezin nekadašnji tajnik, otklanjajući mogućnost da je ona posustala zbog nedavne smrti njezinog prvog predsjednika, koji se još 2018. godine povukao iz javnosti držeći da je "vrijeme da dođu mlađi".

Ima li šanse za novi "Život"?

Prema njegovim riječima, nema više šanse da ova organizacija stane na noge, jer smatra da je prošlo previše vremena za nastavak njezinog rada. Kratko je dodao da će o detaljnijim razlozima prestanka djelovanja biti riječi "o tom potom", jer se sada nalaze u pat poziciji, te ne zna što će dalje biti.

S druge strane, agronom Miroslav Kovač, član i prvi tajnik udruge OPG Život, vrlo je emotivno doživio naš upit vezan za njezinu budućnost, jer, kaže, dobar je dio života potrošio na ove teme, te nas je uputio na bogatu vlastitu dokumentaciju vezanu za njezin nastanak na platformi neformalne grupe Živo selo. Inače, on je i suautor knjige, uz Branka Salaja, Boj za živo selo, kojom su obilježili prvih pet godina aktivnog rada, a što je rezultiralo i članstvom u najvećem svjetskom udruženju poljoprivrednika, Via campesine, koja ima 200.000 članova.    

Pokojni Antun Laslo i posljednji predsjednik prof.dr.sc. Vladimir Margeta (Foto: M.Petković)

Osim toga, tu su i njegova stručna upozorenja još iz 2009. godine vezana za "sumrak stočarstva", o čemu smo tada i pisali. No, sve to skupa nije dalo očekivane rezultate, uz brojne nedaće, što je dovelo do apatije i opće letargije među poljoprivrednicima, koji se i dalje jako teško odlučuju na udruživanje.

Kovač: Treba znati slušati ljude 

Naime, udruga OPG Život je nastala na široko zamišljenoj platformi Živo selo kao mjesto povezivanja agronomske i akademske zajednice sa selom, odnosno njegovim žiteljima, koji se nalaze u nezavidnoj situaciji, a posebno danas pri eskalaciji rasta cijena energenata i repromaterijala. "No, mi se i dalje bavimo samo posljedicama, a ne rješavanjem problema na njihovom izvoru", ističe Kovač, koji ne želi biti "vatrogasac" već se zalaže za cjelovita i učinkovita stručna rješenja nagomilanih problema u domaćeg agrara.  

Kovač drži da je najvažnije da njezini članovi, a to su OPG-ovi, shvate što ona znači za njih i da njezin rad bude dokumentiran, javan i transparentan, bez političkog opterećenja i partikularnih interesa nekolicine članova, već da do izražaja dođe volja većine. "No, za to treba znati slušati ljude, a ne da nam se dogodi da izgubimo čovjeka, odnosno kritičnu masu, jer su mandati bivšeg vodstva udruge istekli još 3. ožujka 2021. godine", upozorava Kovač i dodaje da je porazna činjenica da i nakon milijardi utrošenih EU sredstva zemlja ne može prehraniti samu sebe.

Hadžić: EU drumom, a mi šumom

Jedan od njenih članova, voćar Robert Hadžić optužuje nekadašnje vodstvo za svojatanje udruge te ističe nužnost otvaranja njezinih horizonata kao i zadržavanje međunarodne suradnje, jer, kako napominje, razvijene zemlje EU idu drumom, a mi i dalje idemo šumom.

Kazuje Hadžić da je za 19. veljače u Popovači zakazana izborna skupština udruge OPG Život, na kojoj će se donijeti odluka hoće li nastaviti dalje s radom, kao što to žele pojedini mladi poljoprivrednici ili će biti likvidirana, jer dvije godine nije održana skupština. Dodao je da je ova organizacija dugo bez predsjednika, koji je, kaže, morao odstupiti nakon "strahovitih pritisaka".

Osim toga, zaključuje da je došlo i do komunikacijskog šuma s bivšim vodstvom, što se u ovoj pandemiji još samo pojačalo jer se prestalo s redovitim sastancima na terenu.


Tagovi

Udruga OPG-a Hrvatske Život Izbori Bez vodstva Jurica Jašinski Miroslav Kovač Robert Hadžić Skupština


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]