Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strategija poljoprivrede
  • 12.08.2019. 13:30

Udruga krški pašnjaci: Prioritet treba biti upis preostalog poljoprivrednog zemljišta u ARKOD

Na dokument "Stanje sektora i analiza javnih izdataka za poljoprivredu i ruralni razvoj" koje je predstavilo Ministarstvo poljoprivrede, a koje je prvi korak u procesu razvoja Strategije poljoprivrede, reagirala je Udruga krški pašnjaci. 

Foto: Udruga krški pašnjaci
  • 771
  • 93
  • 0

Na izrađen i predstavljen Nacrt nacionalne strategije za ruralni razvoj odnosno dokument "Stanje sektora i analiza javnih izdataka za poljoprivredu i ruralni razvoj" koje je predstavilo Ministarstvo poljoprivrede, a koje je prvi korak u procesu razvoja Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja 2020, reagirala je Udruga krški pašnjaci

"Trebamo se suočiti s činjenicama koje su katastrofalne. Pad proizvodnje u svim segmentima, 225 općina čeka na suglasnost ministarstva za davanje državne zemlje u zakup, još nije produžen moratorij na prodaju zemlje strancima… Od ukupnih 3 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta, imamo samo 1.154 000 ha upisanih u ARKOD sustav (samo 1/3). Slabo je izpregovarana financijska omotnica za razdoblje 2014-2020.

Dogovorena je fiksna omotnica od 3.3 milijarde kuna bez mogućnosti povećanja. Da se je potrudilo upisati sve poljoprivredno zemljište u ARKOD sustav, Republika Hrvatska bi dobivala još dodatnih 8 milijardi kuna godišnje za direktna plaćanja u poljoprivredi. Tko je uskratio Republiku Hrvatsku za ta sredstva? Postojala je mogućnost povećanja omotnice za 5% godišnje ali povećanje nitko nije tražio", reagirala je Udruga na čijem je čelu predsjednik Ivan Tešija

Napravljen je prvi korak u razvoju Nacionalne strategije poljoprivrede, što kaže analiza stanja?

Prema njima, Nacionalna strategija bi trebala obuhvatiti stvarne potrebe poljoprivrednika i pratiti njihov razvoj, stvarne potrebe i povećanje poljoprivrednih djelatnosti. "Trebalo je za prioritetni cilj imati upis preostalog poljoprivrednog zemljišta u ARKOD sustav (skoro 2 milijuna hektara) i istog dati poljoprivrednicima da ga stave u funkciju. Također, izlobirati kod Europske komisije da nam za novoupisane površine isplati pripadajuće potpore.

Ako uzmemo u obzir samo krške pašnjake koji zauzimaju 44% ukupnog teritorija Republike Hrvatske, samo oni imaju 1.5 milijun hektara poljoprivrednog zemljišta. Od toga je upisano u ARKOD samo 72.400 ha", dodaju iz Udruge. 

Nadalje, na krškim pašnjacima na dan 31.12.2018 po službenoj evidenciji ministarstva poljoprivrede, obitava 388.867 ovaca, 56.853 goveda, 5.730 konja, 2 743 magarca, 52.497 koza i 29. 177 svinja. "Ako to preračunamo u uvjetna grla onda dolazimo do brojke od 27.671 uvjetno grlo. Ako računamo 3,3 ha po uvjetnom grlu dolazimo do zaključka da bi na krškim pašnjacima trebalo biti upisano 421.314 ha poljoprivrednog zemljista. Nažalost, upisano je svega 72.400 ha. Dakle nedostaje za upis 348.914 ha. Zašto se uskraćuje poljoprivrednicima direktan prihod od potpora?", pitaju iz Udruge. 

Što su još naveli, pročitajte ovdje


Tagovi

Udruga krški pašnjaci Strategija poljoprivrede ARKOD Poljoprivredno zemljište


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]