Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatsko sjeme
  • 30.01.2021. 10:25

Udruga Hrvatsko sjeme: Zakon ne ugrožava male, hobi i ekološke proizvođače

Nije istina da se proizvodi od starog sjemena neće moći tržiti na našim tržnicama, reagirali su iz Udruge i podržali donošenje novog zakona.

Foto: Maja Celing Celić
  • 366
  • 160
  • 0

Zakon o sjemenu dobar je korak naprijed za cjelokupnu hrvatsku industriju sjemena, a posebno u modelu rješavanja velikog problema koji proizlazi iz nedefinirane i neregulirane uporabe onoga s vlastitog gospodarstva, reagirali su iz Udruge sjemenara "Hrvatsko sjeme". 

"Upravo smo mi – domaći oplemenjivači poljoprivrednog bilja i sjemenari najzainteresiraniji za očuvanje biološke raznolikosti, autohtonosti biljnih vrsta i sorti", navode i dodaju da svojim radom doprinose tome kroz čuvanje genetskog materijala putem banke biljnih gena ili pak koristeći te vrijedne domaće populacije u programima selekcije stvarajući nove kultivare.

Kako pojašnjavaju, potaknuti intenzivnim komentarima te izraženoj negativnoj kampanji proteklih mjeseci spram Prijedloga teksta Zakona, žele izreći i svoje mišljenje. Važno je pritom, stoji u priopćenju koje ispred Udruge potpisuje predsjednik Kristijan Puškarić, napomenuti da kao hrvatska industrija sjemena u svim poljoprivrednim proizvođačima koji koriste ono koje kreiraju, proizvedu i stave na tržište vide partnere s kojima žele suradnju u dobroj vjeri i povjerenju na opće dobro.

Nema ugrožavanja malih, hobi, ekoloških proizvođača

Prema njima, ideja da se uporaba onoga s vlastitog gospodarstva usustavi na način da mora proći proces i pripreme za korištenje kroz ovlaštenu doradu smatraju vrlo dobrim rješenjem putem kojega se sve ključne "kritične točke" njegova korištenja stavljaju pod transparentni nadzor. 

"Njime štitimo cjelokupni sustav od ugroze koja prijeti od širenja vrlo opasnih patogena koji se mogu nekontroliranim sjemenom proširiti. Smrdljiva snijet prije svih, ali i razni drugi potencijalno opasni ili karantenski patogeni organizmi", navode i dodaju da vođenjem evidencije o doradi HAPIH dobiva kvalitetan izvor informacija o tome što i koliko se sije u Hrvatskoj te se sukladno tome bolje i preciznije može pratiti stanje u sjemenarstvu i proizvodnji općenito te se lakše mogu određivati razne druge vezane mjere. Korisnik sjemena s vlastitog gospodarstva dobiva profesionalnu i kvalitetnu uslugu njegove dorade.

Štitimo se od nezakonitih radnji: od pojave trženja ovakvim reprodukcijskim materijalom, od pojave nezakonite i nelegitimne prakse obavljanja "kućne dorade" koja povlači niz nezakonitih radnji (od nezakonitog bavljenja djelatnošću, nezakonite uporabe pesticida, rad na crno, nepoštivanje odredbi zaštite okoliša, zaštite na radu, neplaćanje poreza…)

"Nema ugrožavanja malih, nekomercijalnih, hobi, ekoloških proizvođača", naglašavaju. 

Nema obveza ni nameta 

Tijekom e-savjetovanja i tekuće kampanje najveći broj komentara usmjeren je na kritike u smislu tzv. ograničavanja sloboda ili ugrožavanja opstanka navedenih skupina poljoprivrednih proizvođača. Ovakav stav smatraju neispravnim jer model po kojemu će se moći koristiti sjeme s vlastitog gospodarstva ne bi trebalo ni na koji način ugrožavati ove skupine budući da su oni izuzeti jer nisu komercijalni proizvođači.

"Vjerujemo da će se kroz provedbene akte odnosno Pravilnike to i definirati", napominju. 

Vezano za kampanju pojedinih udruga koje tumače da se proizvodi od starog sjemena neće moći tržiti na našim tržnicama potrebno je, kažu, reći kako to nije istina jer isti proizvodi nisu pod ingerencijom ovog Zakona. Također, mali proizvođači, ekološki proizvođači, hobisti, vrtlari i sl. po ovom Zakonu neće imati nikakvih obveza ili nameta u smislu proizvodnje vlastitog sjemena za vlastite potrebe. 

"Stoga, još jednom naglašavamo kako smatramo da nema nikakve bojazni da naše kumice s placa neće moći proizvoditi vlastito sjeme i proizvode (domaća rajčica, paprika, salata, matovilac…) bez obveze prijave i dorade sjemena svojih starih sorti", naglašavaju i dodaju da je isto tako, jasno da predmetni Zakon ne donosi nova ograničenja u odnosu na stari iz ovog konkretnog područja.

Hvalevrijedna je, prema njima, inicijativa što se ovim prijedlogom otvara dodatna mogućnost ukoliko pojedinci žele komercijalizirati sjeme starih sorata (staviti na tržište certificirano).

Zakon donosi poboljšanje sustava 

"Naglašavamo kako on nije obveza nego mogućnost pojedinca što smatramo dobrim poticajnim prijedlogom ovog zakona", pišu dalje i navode da su sigurni da će sve bojazni, komentari ili kritike koje se mogu čuti tijekom ovog perioda biti dodatno pojašnjene i na koncu definirane kroz Pravilnike. 

Predlažu da se paralelno s procesom donošenja Zakona intenzivno radi i na pripadajućim pravilnicima kako bi cijeli paket odmah po donošenju bio što prije operativan te stoje na raspolaganju za sav potreban angažman pri tome.

"Na kraju, još jednom izražavamo potporu Zakonu jer u njemu vidimo poboljšanje našega sustava i nove mogućnosti te stojimo na raspolaganju za suradnju svim Institucijama", zaključuju iz Udruge sjemenara "Hrvatsko sjeme". 


Tagovi

Zakon o sjemenu Udruga Hrvatsko sjeme Dorada Kristijan Puškarič


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!