Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga Baby Beef
  • 30.09.2019. 16:30

Udruga Baby Beef: Strategija poljoprivrede ne ide u dobrom pravcu

Udruga Baby Beef iznijela je stav o izradi Strategije poljoprivrede te sastavila "popis najvećih pogrešaka i krivih zaključaka koji domaću poljoprivredu vode na stranputicu".

Foto: baby-beef.hr
  • 620
  • 110
  • 0

Udruga za tov i uzgoj junadi Baby Beef iznimno je zadovoljna jer se konačno priprema Poljoprivredna strategija, no razočarana je nizom pogrešaka koje već u ovoj ranoj fazi izrade vode u krivi smjer, navodi se u priopćenju te udruge.

Svoje stavove iznijeli su i resornoj ministrici Mariji Vučković te sastavili "popis najvećih pogrešaka i krivih zaključaka koji domaću poljoprivredu vode na stranputicu". Prema njima, stručnjaci Svjetske banke koji pripremaju Strategiju kopiraju Zajedničku poljoprivredu politiku EU za razdoblje 2021.-2017., a to nikako ne može biti temelj naše strategije.

"U drugim članicama EU poljoprivredna proizvodnja drugačije je organizirana i konkurentnija od domaće. Hrvatska se zadnja priključila EU, dok su druge zemlje kroz desetljeća imale niz razvojnih faza i crpile milijarde eura za jačanje proizvodnje. Stoga se Hrvatska nikako se ne može izjednačiti s drugim zemljama, naročito osnivačima EU", navodi se u priopćenju Udruge Baby Beef. 

Drže i da je analiza Svjetske banke koja je podloga za Strategiju puna netočnih podataka i informacija. "Primjerice, tvrdi se kako RH ima neograničen pristup zajedničkom tržištu, što je potpuno netočno. Netočan je i navod kako RH ima bogata poljoprivredna zemljišta, a opće poznato je kako više od polovice poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj nije u funkciji; i drugo – navodi se kako su u poljoprivredi niske cijene rada, što je velika neistina", naglašavaju. 

Loše se, kažu, planiraju budući poticaji, što može posve uništiti preostalu proizvodnju. Predloženo smanjenje i ograničenje potpora je posve neprihvatljivo jer će to dodatno smanjiti proizvodnju, a loša je i podjela po veličini proizvođača. Kriterij poticanja ne bi smjela biti veličina gospodarstva već profitabilnost i stvaranje dodane vrijednosti. K tome, zaključuju, Svjetska banka nije uopće spomenula obnovu stočnog fonda koji je potpuno devastiran. "Stočni fond treba obnoviti i količinski i genetski, posebice kad znamo da smo još prije rata imali tri puta više krava, odnosno dva puta više goveda nego danas", zaključuju. 

Cijelo priopćenje Udurge Baby Beef pročitajte u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Udruga Baby Beef Strategija poljoprivrede Svjetska banka Pogreške


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).