Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga Baby Beef
  • 30.09.2019. 16:30

Udruga Baby Beef: Strategija poljoprivrede ne ide u dobrom pravcu

Udruga Baby Beef iznijela je stav o izradi Strategije poljoprivrede te sastavila "popis najvećih pogrešaka i krivih zaključaka koji domaću poljoprivredu vode na stranputicu".

Foto: baby-beef.hr
  • 621
  • 110
  • 0

Udruga za tov i uzgoj junadi Baby Beef iznimno je zadovoljna jer se konačno priprema Poljoprivredna strategija, no razočarana je nizom pogrešaka koje već u ovoj ranoj fazi izrade vode u krivi smjer, navodi se u priopćenju te udruge.

Svoje stavove iznijeli su i resornoj ministrici Mariji Vučković te sastavili "popis najvećih pogrešaka i krivih zaključaka koji domaću poljoprivredu vode na stranputicu". Prema njima, stručnjaci Svjetske banke koji pripremaju Strategiju kopiraju Zajedničku poljoprivredu politiku EU za razdoblje 2021.-2017., a to nikako ne može biti temelj naše strategije.

"U drugim članicama EU poljoprivredna proizvodnja drugačije je organizirana i konkurentnija od domaće. Hrvatska se zadnja priključila EU, dok su druge zemlje kroz desetljeća imale niz razvojnih faza i crpile milijarde eura za jačanje proizvodnje. Stoga se Hrvatska nikako se ne može izjednačiti s drugim zemljama, naročito osnivačima EU", navodi se u priopćenju Udruge Baby Beef. 

Drže i da je analiza Svjetske banke koja je podloga za Strategiju puna netočnih podataka i informacija. "Primjerice, tvrdi se kako RH ima neograničen pristup zajedničkom tržištu, što je potpuno netočno. Netočan je i navod kako RH ima bogata poljoprivredna zemljišta, a opće poznato je kako više od polovice poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj nije u funkciji; i drugo – navodi se kako su u poljoprivredi niske cijene rada, što je velika neistina", naglašavaju. 

Loše se, kažu, planiraju budući poticaji, što može posve uništiti preostalu proizvodnju. Predloženo smanjenje i ograničenje potpora je posve neprihvatljivo jer će to dodatno smanjiti proizvodnju, a loša je i podjela po veličini proizvođača. Kriterij poticanja ne bi smjela biti veličina gospodarstva već profitabilnost i stvaranje dodane vrijednosti. K tome, zaključuju, Svjetska banka nije uopće spomenula obnovu stočnog fonda koji je potpuno devastiran. "Stočni fond treba obnoviti i količinski i genetski, posebice kad znamo da smo još prije rata imali tri puta više krava, odnosno dva puta više goveda nego danas", zaključuju. 

Cijelo priopćenje Udurge Baby Beef pročitajte u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Udruga Baby Beef Strategija poljoprivrede Svjetska banka Pogreške


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...