Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HUP
  • 02.10.2016. 13:00

Udar na velike tvrtke, udar na domaću proizvodnju

"Nužna je sinergija velikih i malih proizvođača radi cjelokupnog uspjeha hrvatskog agrara i prehrambene industrije. Zanemariti pritom potrebe velikih poduzetnika znači ograničiti mogućnosti ukupnog razvoja u ova dva sektora."

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
  • 4.830
  • 259
  • 0

Članice HUP-a, Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede nezadovoljne su novim prijedlozima Pravilnika o provedbi Mjere 4 "Ulaganja u fizičku imovinu", podmjere 4.1. "Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva" i Pravilnika o provedbi mjere Mjere 4 "Ulaganja u fizičku imovinu", podmjere 4.2. "Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda", jer smatraju da predstavljaju udar na domaću proizvodnju i poljoprivredne tvrtke koje zapošljavaju veći broj radnika, ali i na male proizvođače.

Zato su se odlučili povući iz svih Povjerenstava vezanih uz Pravilnike iz Programa ruralnog razvoja, u kojima su sudjelovali kao socijalni partner, priopćeno je u nedjelju iz HUP-a.

Smatraju kako pravilnici predstavljaju ozbiljan problem ravnomjernom razvoju sektora domaće prehrambene industrije i poljoprivrede, s obzirom na postojeću strukturu proizvođača te njihove mogućnosti i potrebe.

Nepravedno se tretiraju povezana društva

Posebne zamjerke novim Pravilnicima su diskriminirajuće odredbe prema kojima se nepravedno tretiraju povezana društva, koja njeguju posebnu tradiciju i povijest koja u ta dva sektora desetljećima posluju, zapošljavaju veliki broj osoba i značajna su karika u lancu opskrbe, navodi se u priopćenju HUP-a.

"Europska komisija niti jednom uredbom ne zahtijeva od država zemalja članica primjenu ovih kriterija, koji bi doveli u nepovoljan položaj veliki broj proizvođača. Ovakve iznenadne promjene kriterija ukazuju na najveći problem hrvatskog agrara i prehrambene industrije - nedostatak vizije i strategije razvoja sektora. Zbog nedostatka kontinuiteta kriterija u raspisivanju natječaja, dovodimo se u situaciju da domaći proizvođači teško mogu donositi poslovne odluke vezane za nove investicije, koje su nužne za opstojnost domaće proizvodnje", kaže Goran Pajnić, predsjednik HUP-a.

Zadržati maksimalnu visinu potpora po projektu

U HUP-u smatraju da promjena u Pravilnicima vezana za maksimalne vrijednosti potpore po projektu, pri čemu je predloženo smanjivanje ukupnog iznosa potpore sa 5 i 3 na 1 milijun eura, nije prihvatljiva jer ne uvažava specifičnosti pojedinog sektora i potrebe za višim iznosom potpore kod većih ulaganja.

"Podsjećamo da su članice HUP-a sudjelovale u prikupljanju podataka o planiranim investicijama kad se radio nacrt Programa ruralnog razvoja RH i kada se temeljem analize planiranih ulaganja došlo do podataka o potrebnim iznosima potpore, što je odobravajući PRR i Europska komisija uvažila kao relevantnu činjenicu", navode iz HUP-a.

Pajnić: Ograničavamo mogućnosti velikih poduzetnika

HUP se zalaže za zadržavanje postojećih maksimalnih visina potpora po projektu, sudeći prema priopćenju. "Nesporno je da se određeni broj investicija kod manjih proizvođača može pokrenuti i s iznosom potpore od 1 milijun eura, no nužna je sinergija velikih i malih proizvođača radi cjelokupnog uspjeha hrvatskog agrara i prehrambene industrije. Zanemariti pritom potrebe velikih poduzetnika znači ograničiti mogućnosti ukupnog razvoja u ova dva sektora."

Prijedlozi Pravilnika u ovom obliku, smatraju u HUP-u, predstavljaju udar na domaću proizvodnju i poljoprivredne tvrtke koje zapošljavaju veći broj radnika, ali i na male proizvođače koji nisu dovoljno konkurentni.

Nema dugoročnog planiranja?

"Kriteriji bi se trebali uskladiti sa potrebama i strukturom domaće proizvodnje. Također, svaka ovakva iznenadna promjena u kriterijima stavlja domaće proizvođače u neizvjestan položaj u kojem su izloženi velikoj pravnoj nesigurnosti te u kojoj nisu sposobni dugoročno planirati potencijalna ulaganja te na adekvatan način razvijati strategiju svoje tvrtke, što posredno utječe i na razvoj samog sektora.

Protuzakoniti i diskriminirajući prijedlozi Pravilnika, koji, ponavljamo, nemaju utemeljenje niti u Direktivi, niti u nacionalnim propisima, a niti su praksa ijedne EU zemlje članice, HUP-u su potpuno neprihvatljivi i ni na koji način im ne želi dati legitimitet. Zbog svega navedenog HUP obavještava cjelokupnu javnost da se povlači iz svih povjerenstava u kojima je kao socijalni partner do sada sudjelovalo na ovu temu. Odgovornost za ovakva štetna rješenja morat će preuzeti isključivo Ministarstvo poljoprivrede", zaključuje se u priopćenju.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL


Tagovi

GUP Goran Pajnić Program ruralnig razvoja Mjera 4


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]