Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udar groma
  • 04.09.2016. 15:00

Udar groma ubio 323 soba u Norveškoj!

Goveda i ovce česte su žrtve udara groma. U Guinessovu knjigu rekorda, kao najveći broj stoke poginule od udara groma, upisane su Jersey krave u Australiji. Od jednog groma stradalo je 2005. godine 68 grla.

Foto: Norwegian Environment Agency, Video
  • 4.368
  • 214
  • 0

Čak 323 soba stradala su od udara groma u petak, izvijestila je norveška Agencija za zaštitu prirode. Do stradavanja životinja došlo je u privatnom lovnom području na planini Hardangervidda u Norveškoj, a rijetki prirodni masakr već sad se ubraja u najsmrtonosniji udar groma.

Kako prenosi washington post, među stradalim sobovima je bilo 70 mladih, a pet je životinja moralo biti eutanazirano. Uzorci poginulih sobova poslani su na veterinarski institut kako bi se službeno potvrdio uzrok smrti.

Životinje se drže zajedno tijekom nevremena

"Nikada nismo vidjeli ništa slično ovome", rekao je Kjartan Knutsen iz Agencije navodeći da je navedeno područje u petak pogodilo olujno nevrijeme. "Životinje se drže zajedno tijekom nevremena, a ove je pogodio grom", dodao je.

Goveda i ovce česte su žrtve udara groma. U Guinessovu knjigu rekorda, kao najveći broj stoke poginule od udara groma, upisane su Jersey krave u Australiji. Od jednog groma stradalo je 2005. godine 68 grla. Tri su krave zbog udara ostale paralizirane, no oporavile su se.

Iste je godine, u Južnoj Dakoti, stradala 21 krava. Grom je udario u metalnu hranilicu iz koje su jele. Žrtvama groma nerijetko su i morski lavovi, purani, slonovi, antilope, žirafe te jato od 52 guske u Kanadi 1932.

Inače, udari groma nisu rijetki. Samo ove godine u SAD-u su od udara groma smrtno stradale 32 osobe, a od 2006. do danas 350 osoba. Najveća tragedija zbog udara groma zabilježena i u Guinessu dogodila se 1971. kada je udar srušio avion u Peruu, ubivši pritom 91 osobu.

Foto: Norwegian Environment Agency, Video: euronews


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]