Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grmljavinsko nevrijeme
  • 03.08.2018. 12:00

Udar groma u pastirskom naselju: munja teško ozlijedila četiri osobe!

Očevidci tvrde da je udar groma bio toliko jak da je nastradalu četvoricu najprije bacio u zrak, a onda je počelo gorjeti sve na njima...

Foto: Bigstockphoto/Quality Stock Arts
  • 3.045
  • 201
  • 0

Grom neće u koprive, ali hoće u pastirsko naselje. Tijekom iznenadnog grmljavinskog nevremena munja je udarila u stijenu, tik uz pastirski stan i teško ranila četiri osobe.  Nesreća se dogodila na Velikoj planini iznad Kamnika u susjednoj Sloveniji.  “Od posljedica udara groma jedan od nastradalih  je doživio srčani udar, a ostali su zadobili opekline, imaju grčeve i osjećaju bolove”, rekao je Sašo Rebolj, direktor Doma zdravlja u Kamniku.

Prije nego što su unesrećeni dovezeni u Dom na licu mjesta su intervenirali vatrogasci, Gorska služba spašavanja i dvije ekipe žurne medicinske pomoći spomenutog Doma zdravlja. Srećom, nedaleko od mjesta događaja, među turistima,  zatekao se i švedski liječnik koji je, uz pomoć pastira, pružio prvu pomoć nastradalima, posebice onome što je imao zastoj srca. Unesrećeni su potom preneseni u jednu od pastirskih nastambi, gdje su zbrinuti do dolaska Hitne pomoći.

Očevidci tvrde da je udar groma bio toliko jak da je unesrećenu četvoricu najprije bacio u zrak, a onda su, kako javljaju  mediji, pretvoreni u buktinje, počelo je gorjeti sve na njima. Po podatcima policije svi nastradali su slovenski državljani, ali među njima nijedan nije pastir. Naime, pastirsko naselje na Velikoj planini s novouređenim drvenim kolibama  postalo je omiljeno izletište slovenskih i stranih turista kojima vlasnici stada nude lokalne mliječne proizvode, kiselo mlijeko sa žgancima i druge delicije.

U nedirnutoj prirodi turisti izletnici osjećaju se i kao pastiri pa ih je u pastirskom naselju iz dana u dan sve više, tvrde u kamničkoj  turističkoj zajednici. Vjeruju da udar groma neće smanjiti interes za ovu pastirsko-turističku destinaciju.

Inače, nakon što im je pružena prva zdravstvena pomoć četvoricu nastradalih od posljedica udara groma vojni je helikopter prevezao na daljnje liječenje u Klinički bolnički centar u Ljubljani.


Tagovi

Udar groma Pastirsko naselje Velika planina


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer