• Procjena štete
  • 22.05.2014. 09:10

U županjskoj Posavini poplavljeno 5.178 ha usjeva!

Prema dosadašnjim procjenama Ministarstva poljoprivrede, pod vodom je ukupno 5.178 ha poljoprivrednih površina upisanih u ARKOD što je 0,50 od svih poljoprivrednih površina u Hrvatskoj!

Foto: depositphotos.com
  • 183
  • 34
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede intenzivno i dalje provodi sve aktivnosti vezano za sanaciju šteta u poljoprivredi te izvlačenja i smještanja životinja sa poplavljenog područja. Prema prvim preliminarnim procjenama moguće štete u poljoprivredi (direktne štete na usjevima, nasadima i stočnom fondu) mogle bi dosegnuti i do 100 milijuna kuna, iako je teško još uvijek dati pravu procjenu razmjera štete. Konačna procjena bit će moguća tek kada se voda sa poplavljenih područja povuče te nakon uvida u stanje usjeva i kompletne evidencije svih životinja te štete nastale na poljoprivrednim objektima i mehanizaciji.

Na poplavljenom području Vukovarsko-srijemske županije, Općine Drenovci, Gunja i Vrbanja ukupne površine 42.267 ha, ukupnih je poljoprivrednih površina upisanih u ARKOD 18.923 ha. Republika Hrvatska ima 1.026.701 ha poljoprivrednih površina upisanih u ARKOD. Prema dosadašnjim procjenama Ministarstva poljoprivrede pod vodom je ukupno 5.178 ha poljoprivrednih površina upisanih u ARKOD što je 0,50 posto od svih poljoprivrednih površina u Hrvatskoj. Najvećim dijelom radi se o poplavljenim usjevima žitarica i uljarica (soja 34,02 posto, pšenica 27,63 posto, kukuruz 23,60 posto).

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Poplava Životinje Posjednici goveda Izmještaj životinja Veterinari MP Uprava za veterinarstvo Ozlijeđene životinje Uginule životinje Evakuacija Zdrvastveni status Distribucija stočne hrane Veterinarska skrb Veterinarska organizacija Gunja V


Autor

Ivana Vasic

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobro jutro! ;) #JohnDeere