Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Registracija proizvoda
  • 12.02.2014. 08:30

U zaštitu proizvoda zajedno sa Slovenijom

Hrvatski i slovenski ministar poljoprivrede, Tihomir Jakovina i Dejan Židan, na jučerašnjem sastanku dogovorili su suradnju pri zaštiti i registraciji proizvoda

  • 180
  • 14
  • 0

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina jučer se u Varaždinu sastao sa slovenskim ministrom poljoprivrede i okoliša Dejanom Židan. Dvojica ministara razgovarali su o aktualnim temama: zaštiti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, iskustvu u primjeni Zajedničke poljoprivredne politike te budućoj suradnji u području ruralnog razvoja.

Dva ministra su se složila kako je potrebno uspostaviti širu i kvalitetniju suradnju između Hrvatske i Slovenije u području registracije i zaštite poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda oznakom izvornosti, zemljopisnog podrijetla te oznakom zajamčenog tradicionalnog specijaliteta. Dva ministarstva će inicirati i potaknuti proizvođače da zajednički krenu u pripremu zaštite jednog proizvoda od zajedničkog interesa kao pilot projekt. Na ovaj način, steklo bi se iskustvo i znanje u zajedničkoj zaštiti te izbjegle moguće konfliktne situacije i neželjeno podnošenje prigovora.

"Uzimajući u obzir da u Hrvatskoj, kao i u Sloveniji, ima puno proizvoda koji su se tijekom povijesti u objema državama proizvodile na isti ili sličan način, dogovorena je načelna spremnost za zajedničku prekograničnu suradnju na zaštiti pojedinih proizvoda", zaključak je sastanka. Suradnju treba započeti već u početnoj fazi registracije, na razini samih skupina proizvođača iz Hrvatske i Slovenije, pri izradi specifikacije i pripreme svih dokumenata potrebnih za registraciju. Ministri Jakovina i Židan složili su se kako navedeno omogućavaju važeći propisi, a i sama Europska komisija podržava i ima pozitivno gledište na takve zahtjeve.

Dvojica ministara smatraju kako je potrebno postići suglasnost i kompromisna rješenja sa ciljem dobrobiti, kako hrvatskih tako i slovenskih poljoprivrednih proizvođača. Ministri daju punu podršku hrvatskim i slovenskim proizvođačima da u registraciji Istarskog pršuta usuglase proizvođačke specifikacije i izvrše zajedničku registaciju proizvoda i provedu postupak zajedničke registracije naziva proizvoda.

Slovenski ministar poljoprivrede Židan zatražio je razmjenu iskustava Hrvatskih šuma u organizaciji šumske djelatnosti i u razvoju šumarstva, a ujedno su i razmijenjene informacije vezane za štete na šumama u nedavnoj elementarnoj nepogodi jakog snijega i leda koji je zahvatio Sloveniju i Hrvatsku.


Tagovi

Tihomir Jakovina Dejan Židan Varaždin Slovenija Istarski pršut Hrvatske šume ZPP Zaštita proizvoda Specifikacija proizvoda Pilot projekt Suradnja Europska komisija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić