Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 08.05.2014. 18:00

U Virovitičko-podravskoj županiji proglašena elementarna nepogoda!

Proglašena je elementarna nepogoda za područje Virovitičko-podravske županije

  • 272
  • 23
  • 0

U samo dva dana 3. i 4. svibnja 2014. na području Virovitičko-podravske županije obilne su kiše praktički potopile pojedina područja. U nepunih 40 sati neprekidnih oborina palo je u prosjeku između 110- 120 mm/m2. Nakon pregleda terena, župan Tomislav Tolušić proglasio je elementarnu nepogodu za cijelo područje županije, osim za gradove Orahovica i Virovitica.

Proglašena elementarna nepogoda za područje Virovitičko-podravske županije, osim za gradove Orahovica i Virovitica, uzrokovana je prevelikom količinom oborina (naplavine) iznad višegodišnjeg prosjeka početkom mjeseca svibnja, uslijed čega je došlo do izlijevanja voda iz kanalske mreže na poljoprivredne površine, prometnice i naselja, što je uzrokovalo štete na svim poljoprivrednim kulturama (žitaricama, industrijskom bilju, povrću, krmnom bilju, livadama i pašnjacima), stoci, trajnim nasadima, građevinskim objektima (stambeni objekti, gospodarski objekti te oprema) i na prometnoj infrastrukturi.

Promatrajući ove površine, sjećanja odlaze u 2010. godinu, kada je samo u jednom danu na istim prostorima Virovitičko-podravske županije (točnije 16. svibnja) za samo 24 sata palo čak 82 mm/m2. Te 2010. godine tijekom svibnja izmjereno je ukupno 216 mm/m2 s 12 kišnih dana, dok je u lipnju iste godine palo 220 mm/m2 s 10 kišnih dana. Štete su i tada bile iznimno velike, a ukupne godišnje oborine u toj godini za ovo područje premašile su preko 1300 mm/m2.

Autor: Ljubomir Duvnjak, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Elementarna nepogoda Virovitičko-podravska županija Tomislav Tolušić Orahovica


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]