Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sateliti u poljoprivredi
  • 05.01.2023. 18:00

U svemir lansiran prvi ukrajinski komercijalni satelit EOS SAT-1

EOS SAT-1 prvi je iz konstelacije od sedam satelita, a donijet će vrijedne informacije te osigurati podršku proizvođačima i omogućiti razvoj održive poljoprivrede

Foto: YouTube/screenshot
  • 121
  • 10
  • 0

EOS SAT-1 prvi je satelit konstelacije koja je usmjerena na poljoprivredu, a u Zemljinu je orbitu lansiran 3. siječnja

Konstelacija EOS SAT se sastoji od sedam malih optičkih satelita koje je izradio EOS Data Analytics, koji su poslovanje započeli iz Ukrajine, a danas su globalni pružatelj analitike satelitskih snimki baziranoj na umjetnoj inteligenciji. Utemeljio ga je dr. Max Polyakov, kao podršku provođenju metoda održive poljoprivrede i ekološkog upravljanja šumama. 

Uređaj je opremljen s dvije DragonEye kamere visoke preciznosti ukrajinsko-južnoafričkog proizvođača svemirske optike Dragonfly Aerospace, satelitski motor razvila je ukrajinska tvrtka SETS (Space Electric Thruster Systems), a tvrtka Flight Control Propulsion osigurala je 3-D printanje dijelova te izradu karoserijskih elemenata.

Satelit je u orbitu pozicionirao SpaceX-ov Transporter-6, koji je poletio sa svemirske stanice Cape Canaveral na Floridi (SAD). Prvi je od sedam satelita koji je planiran za lansiranje u naredne tri godine, a pokriva milijun četvornih kilometara. 

Radni zahvat mu je 44 km, a snima s 500 kilometara visine. Masa mu je 178 kilograma. Razlučivost pankromatski 1.4 m, a multispektralno 2.8 m. Prvi snima 11 spektralnih kanala, a ostalih šest će snimati njih 13, kako bi se pružile specifične informacije o određenom zemljištu. 

Prvi poljoprivredni satelit EOS SAT-1

Nakon dostizanja punog kapaciteta do 2025., EOS SAT će dnevno nadzirati do 12 milijuna četvornih kilometara

Snimat će slike poljoprivrednih i šumskih područja svakih pet do šest dana. No, interval između snimanja slika može se smanjiti na jedan dan na zahtjev korisnika. 

Cilj je pomoći poljoprivrednim poduzećima u praćenju rasta usjeva i otkrivanju utjecaja suše ili pak niskih temperatura, nedostatka vode, širenja korova, napada štetnika i drugih problema. Tvrtke će moći optimizirati inpute na temelju karata produktivnosti i vegetacije, testirati učinkovitost novih proizvoda za zaštitu usjeva ili gnojiva, izbjeći nepotrebne terenske inspekcije i tako smanjiti potrošnju goriva, upravljati navodnjavanjem, procijeniti prinose, i drugo. 

Koji su internetski servisi najbolji za korištenje satelitskih fotografija u poljoprivredi?

Sve će ovo osigurati podršku uzgajivačima da smanje emisije ugljičnog dioksida i pomoći im da razviju održive poljoprivredne metode bez financijskih gubitaka, naglašavaju poslužitelji. 

Kako je izgledalo lansiranje u svemir, pogledajte u videu: 


Tagovi

Satelit Dragonfly Aerospace Podaci za poljoprivredu Sateliti u poljoprivredi EOS SAT Lansiranje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobra paša #RuralFoto #proizvodnja