Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Besplatni lovački savjeti
  • 14.03.2022. 10:30
  • Splitsko-dalmatinska, Split

U Splitu s radom započela Prva pravna klinika za lovstvo i zaštitu prirode

Cilj im je i priprema biltena kao materijala koji govore o stručnim edukacijama, problematici naleta vozila na divljač, štetama od divljači na poljoprivrednim kulturama, krivolovu, ulozi mirenja...

Foto: Depositphotos/DmitryPoch
  • 216
  • 36
  • 0

U sklopu Pučkog otvorenog učilišta Capreolus iz Splita, ovih je dana započela s radom prva Pravna klinika za lovstvo i zaštitu prirode u Hrvatskoj.

Osim primarne djelatnosti obuke lovaca i lovkinja, ciljevi ove pravne ustanove su omogućiti dostupnim lovačkim udrugama, fizičkim i pravnim osobama da aktivno sudjeluju u očuvanju, zaštiti i unaprjeđenju navedenih zaštićenih ustavnih i zakonskih vrijednosti prvenstveno na području lovstva, kao i zaštite prirode, te svim brojnim drugim aktivnostima vezanim za gospodarstvo, turizam, sport, promet, a koje su u korelaciji s njima u vidu održavanja radionica, simpozija, seminara, tečajeva i drugih oblika trajne edukacije.

Također, i priprema biltena klinike kao materijala koji govore o stručnim edukacijama, problematike naleta vozila na divljač, štete od divljači na poljoprivrednim kulturama, krivolov, uloga mirenja, kao i prometna, medicinska, poljoprivredna, šumarska i druga vještačenja, te brojna druga problematika vezana za citirane propise.

Cilj im je također uspostaviti suradnju s Pravnim fakultetom u Splitu i sličnim institucijama, sudovima, državnim odvjetništvom, pravosudnom i odvjetničkom akademijom, MUP-om i raznim drugim institucijama i udrugama građana.

Na prvoj sjednici kolegija Pravne klinike njezin voditelj i jedan od osnivača Siniša Štimac podnio je program rada za iduće razdoblje naglasivši da je cijeli splet otvorenih pitanja s kojima se gotovo svakodnevno susreću lovci, njihovi simpatizeri i ostali građani.

Koji su uzroci stradavanja u lovu - greške, nepažnja, nepridržavanje pravila, neznanje?

U središtu pozornosti, čulo se, je neinventivnost Vrhovnog suda glede zauzimanja jedinstvene sudske prakse na rješavanju slučajeva nalijetanja vozila na divljač. Unatoč aktualnim propisima, zakonu o lovstvu i onome o cestama, sudovi i dalje dosuđuju enormno visoka obeštećenja vozačima, a lovoovlaštenicima se nameće krivnja i naknada štete samo zbog toga što cesta prolazi preko njihova lovišta.

U sporovima oko krivolovačkih pothvata, kao i međusobnih svađa lovaca zbog granica lovišta ili "komada svinjetine" svakako bi, smatraju, trebalo najprije pokušati izmiriti "zaraćene" strane.

Za ta i mnoga druga pitanja, stručnjaci Pravne klinike u Splitu daju svoje savjete, a što je najbitnije, besplatno.


Tagovi

Pravna klinika za lovstvo Capreolus Obuka lovaca Naleti divljači Štete od divljači Siniša Štimac


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.