Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europski parlament
  • 04.05.2018. 18:00

U sektoru poljoprivrede EU samo 2015. bilo je 500 nesreća sa smrtnim ishodom!

Dugi rad, nespavanje, emocionalna iscrpljenost, elementarne nepogode, nepoštena trgovačka praksa, te velike kamate na kredite imaju utjecaj na poljoprivrednike, rekla je na sjednici u Bruxellesu Marijana Petir.

Foto: Bigstockphoto/KoliadzynskaIryna
  • 364
  • 42
  • 0

Europski parlament je na svojoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu raspravljao o sigurnosti na poljoprivrednim gospodarstvima u EU-u. Naime, prema podatcima EUROSTAT-a iz 2015. godine bilo je više od 500 nesreća sa smrtnim ishodom u sektoru poljoprivrede. 

"Baviti se poljoprivredom znači da se i dalje bavimo opasnim poslom i da mjere koje su poduzete na razini EU za poboljšanje sigurnosti na radu nisu dostatne te moramo pronaći dodatno financiranje u okviru nacionalnih i europskih programa“, kazala je hrvatska zastupnica Marijana Petir dodajući da dugi rad, nespavanje, emocionalna iscrpljenost, elementarne nepogode, nepoštena trgovačka praksa, te velike kamate na kredite imaju utjecaj na poljoprivrednike.

Petir je, navodi se u priopćenju njezina ureda, podsjetila na porazne informacije iz Francuske. "Ako znamo da se u Francuskoj godišnje ubije oko 300 poljoprivrednika zbog loše situacije, onda moramo čestitati hrvatskim poljoprivrednicima jer se u puno lošijim uvjetima bore i pokušavaju napraviti korak prema naprijed. Oni su moji pravi heroji“. 

Visoka razina nesreća i smrtnih slučajeva 

Pitanja o sigurnosti na poljoprivrednim gospodarstvima u EU-u Klub zastupnika EPP-a, čija je članica i zastupnica Petir, početkom veljače uputio je i Europskoj komisiji. U svom zastupničkom pitanju koje je uime Kluba EPP-a podnijela potpredsjednica Europskog parlamenta Mairead McGuiness naglasili su kako se "nedovoljno financiranje programa sigurnosti na poljoprivrednim gospodarstvima navodi kao prepreka poboljšanju situacije. Povrh toga, potrebno je pozabaviti se pitanjem zdravlja i dobrobiti poljoprivrednika na razini EU-a“.

Od Europske komisije zatražili su odgovor o mjerama koje bi se mogle poduzeti kako bi se izmjerila učestalost i smanjila neprihvatljivo visoka razina nesreća i smrtnih slučajeva na europskim poljoprivrednim gospodarstvima. Također, europske pučane je zanimalo "smatra li Komisija da je potrebno usredotočiti se na pitanje nesreća i sigurnosti na poljoprivrednim gospodarstvima na razini Europe, konkretno uvođenjem mogućnosti da države članice financiraju programe sigurnosti na poljoprivrednim gospodarstvima u kontekstu sljedeće reforme ZPP-a.“  Ujedno, u svom zastupničkom pitanju su pitali "je li Komisija zabrinuta da bi niski prihodi poljoprivrednih gospodarstava i stalan pritisak na poljoprivrednike u lancu opskrbe hranom mogli doprinositi neprihvatljivoj razini nesreća na poljoprivrednim gospodarstvima“.

Plenarnoj je sjednici prisustvovao i povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan koji je naglasio kako "ZPP nije nužno okvir za utvrđivanje pravila o uvjetima rada ili zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu“. "Bilo bi mi draže vidjeti kako ZPP potiče veću sigurnost poljoprivrednih gospodarstava i zasigurno sam otvoren za bilo kakve ideje o tome kako ZPP može biti pozitivan pokretač promjena u ovom području“, kazao je Hogan.

On je također napomenuo da drugi stup ZPP-a osigurava ulaganja na gospodarstvima koja bi se mogla koristiti za mjere sigurnosti u poljoprivredi pri čemu se osvrnuo na irski primjer u kojem je uključen sustav sigurnosti farmi u sklopu ciljane poljoprivredne modernizacije Sheme TAMS u okviru Programa ruralnog razvoja, zaključuje se u priopćenju. 


Tagovi

Sigurnost Poljoprivreda Phil Hogan Marijana Petir


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Raštika je u Marića gaju kod Gruda, već postala brend. Naime, ovdje se u čast raštike već 11 godina održava "Raštikijada". Natjecanje u pripremi jela od raštike pokrenuo je Toni Marić, koji je velikim dijelom zaslužan za vraćanje ove biljke... Više [+]