Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Velike zvijeri
  • 19.03.2019. 16:30

U RH 200 vukova čini štetu od 220.000 eura, a 360 vukova u Francuskoj 3,6 milijuna eura?

U usporedbi s obeštećenjima u Hrvatskoj, izdvajanja u Francuskoj su iznimno visoka jer u RH primjerice 200 vukova usmrti 2.346 životinja za što se isplati oko 220 tisuća eura. Očito, i iznosi obeštećenja morat će se ujednačiti u cijeloj EU, čulo se u Europskom parlamentu.

Foto: Pixabay/MRCat
  • 2.060
  • 289
  • 2

Povećana prisutnost zaštićenih vrsta velikih zvijeri dovela je do značajnih ekonomskih šteta poljoprivrednicima koji uzgajaju stoku te ima i značajne socijalne posljedice u ruralnim krajevima Europe. Države članice već troše milijune eura iz poljoprivrednih fondova na kompenzaciju šteta i zaštitne mjere koje ne funkcioniraju. U nekim državama članicama te brojke dosežu i 30 milijuna eura godišnje. Vrste pod zaštitom Natura 2000 poput vuka, mrkog medvjeda, risa, gorske kune, dabra, određenih vrsta gusaka, velikog kormorana i još nekih ptičjih vrsta, posljednjih su godina pokazale značajan porast populacija.

No oporavak populacija divljih zvjeri poput vuka, medvjeda i risa donio je i neke otprije poznate rizike za poljoprivrednike - njihov se broj ubrzano povećava, velike zvijeri postaju hrabrije i približavaju se kućama i stadima, uzrokujući ozbiljne probleme za poljoprivrednike u određenim regijama Unije, čulo se na konferenciji o velikim zvijerima "Štete nasuprot upravljanju" koju je u suradnji s ostalim članovima Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj - Elsi Katainen, Ericom Andrieuom i Mariom Gabrielom Zoanom te krovnom udrugom europskih poljoprivrednika COPA-COGECA-om, organizirala hrvatska eurozastupnica Marijana Petir.

Ujednačiti iznose naknade za obeštećenja stočara 

Na konferenciji su uz zastupnike u Europskom parlamentu bili i Petre Daea, rumunjski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Jari Leppä, finski ministar poljoprivrede i šumarstva te Nikša Tkalec, pomoćnik hrvatskog ministra poljoprivrede.

Pokolj nadomak Kalelarge: U Crnome vukovi poklali 18 tek ojanjenih janjaca!

Oporavak populacija velikih zvijeri, u odnosu na drugu polovicu prošlog stoljeća u kojem je umalo došlo do istrebljenja vuka, značajan je uspjeh, naglasila je M. Petir. Međutim, dodala je, danas trebamo poraditi na boljem nadzoru postojećih populacija u dogovoru između dionika u tom zahtjevnom poslu suradnje konzervacijske biologije i poljoprivrede, priopćeno je iz ureda M. Petir. 

Šteta koju uzrokuje 360 vukova u Francuskoj iznosi 3,6 milijuna eura i kada se tome pridodaju mjere prevencije, iznos se penje na vrtoglavih 30 milijuna eura, a francuski poljoprivrednici nisu zadovoljni. U usporedbi s obeštećenjima u Hrvatskoj, izdvajanja u Francuskoj su iznimno visoka jer u Hrvatskoj primjerice 200 vukova usmrti 2.346 životinja za što se isplati oko 220 tisuća eura

S obzirom na razlike u naknadama za počinjenu štetu, smatram da se iznosi moraju ujednačiti u državama članicama, ali je istovremeno potrebno tražiti bolja rješenja kako bi se uspostavila ravnoteža između očuvanja vuka i bavljenja stočarstvom i turizmom”, kazala je Petir koja je pozdravila nedavno izmijenjene Smjernice o državnoj pomoći od strane Europske komisije te mogućnost obeštećenja u punom iznosu što do sada nije bio slučaj. Smatra i da postojeća pravila o državnim potporama upravo za obeštećenja poljoprivrednika treba učiniti još fleksibilnijima kako bi ona uspješno odgovorila stvarnim potrebama na terenu.

Petre Daea, rumunjski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja kazao je kako su područja na kojima se pojavljuju veliki zvijeri i veliki kormorani još otprije pogođena ekonomskim i socijalnim problemima. “U planinama medvjedi i vukovi napadaju ljude i domaće životinje, unose strah, utječu na tradicionalne djelatnosti, ostavljajući prorijeđena područja sa srednjim i dugoročnim posljedicama. U specifičnim područjima u kojima se obavlja ribolov, veliki kormorani se natječu s ribarima, uzrokujući veliku štetu resursu, okolišu i ljudskim naseljima“, istaknuo je Daea. 

Hrvatska mijenja Plan za upravljanja populacijom vukom?

Jari Leppä, finski ministar poljoprivrede i šumarstva naveo je kako su populacije medvjeda i risa stabilne u Finskoj međutim, da je populacija vuka od 2000. godine na ovamo rasla mnogo brže tako da su uvedene mjere ciljanog lova u skladu s okvirima koje daje Natura 2000. Nikša Tkalec, pomoćnik hrvatskog ministra poljoprivrede naveo je kako Hrvatska mijenja Plan za upravljanja populacijom vukom. Poseban problem za hrvatske poljoprivrednike predstavljaju štete od vuka, ali i mali iznosi obeštećenja koje u Hrvatskoj iznose tek oko 70 eura po ovci. 

Prema podatcima Europskog parlamenta ukupan broj vukova u Europi veći je od 10.000. Kako uspostaviti ravnotežu između očuvanja vuka i bavljenja stočarstvom i turizmom?

Predstavnici Copa-Cogeca-e podsjećaju kako se brojnost velikih zvijeri i srodnih šteta značajno povećala tijekom godina, istaknuvši kako skupe zaštitne mjere više nisu dovoljne, a štete negativno utječu na održivost poljoprivrednih djelatnosti. U Copa-Cogeca-i smatraju kako je potrebno upotpuniti dodatke direktivama o prirodi kako bi oni pratili realnu situaciju na terenu i aktivno upravljanje populacijom. Zaštita okoliša i zaštita vrsta moraju biti u skladu s gospodarskim razvojem u ruralnim područjima. 

Prema podatcima Europskog parlamenta ukupan broj vukova u Europi veći je od 10.000. Šteta koju uzrokuje 360 vukova u Francuskoj iznosi 3,6 milijuna eura i kada se tome pridodaju mjere prevencije, iznos se penje na vrtoglavih 30 milijuna eura, a francuski poljoprivrednici nisu zadovoljni. U usporedbi s obeštećenjima u Hrvatskoj, izdvajanja u Francuskoj su iznimno visoka jer u Hrvatskoj primjerice 200 vukova usmrti 2.346 životinja za što se isplati oko 220 tisuća eura, zaključuje se u priopćenju. 


Tagovi

Velik zvijeri Vuk Ris Medvjed Štete Stoka Naknade


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Zagorju se upravo okupilo dvjestotinjak Slavonaca. Više u priči idući tjedan...