Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vanjskotrgovinska politika
  • 17.08.2020. 16:30

U prvih pet mjeseci ostvaren deficit u razmjeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

U razdoblju od siječnja do svibnja 2020. godine vrijednost izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iznosila je 875,9 milijuna eura, dok je vrijednost uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iznosila 1,3 milijarde eura.

Foto: Depositphotos/PicsFive
  • 125
  • 7
  • 0

Prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku vanjskotrgovinskom razmjenom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Republike Hrvatske u razdoblju od siječnja do svibnja 2020. godine ostvaren je deficit u iznosu od 454,0 milijuna eura što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjenje za 14,6 % odnosno za 77,6 milijuna eura. 

Tijekom travnja i svibnja 2020. godine deficit vanjsko trgovinske razmjene je u odnosu na isto razdoblje lani smanjen za 42,4 %, odnosno za 113,5 milijuna eura, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Domaći povrćari na koljenima, uvoz i u korona krizi rastao za 11%

U razdoblju od siječnja do svibnja 2020. godine vrijednost izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iznosila je 875,9 milijuna eura, dok je vrijednost njihova uvoza iznosila 1,3 milijarde eura.

Promatrano u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, vrijednost izvoza povećana je za 0,5%, tj. za 4,1 milijun eura, a vrijednost uvoza smanjena je za 5,2 % ili iskazano apsolutnim pokazateljima za 73,5 milijuna eura. Pokrivenost uvoza izvozom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iznosi 65,86 % i u odnosu na isto razdoblje prethodne godine veća je za 3 postotna boda.


Tagovi

Vanjskotrgovinska razmjena Deficit Pokrivenost uvoza izvozom Poljoprivredni proizvodi Prehrambeni proizvodi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?