Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Blaženka Mičević
  • 14.10.2015. 17:15

U pripremi projekti za komasaciju u 4 županije!

Agencija za poljoprivredno zemljište priprema četiri pilot projekta za komasaciju na području četiri županije, a očekuje se da će se s njihovom implementacijom krenuti iduće godine.

Foto: pixabay.com
  • 1.315
  • 168
  • 0

Agencija za poljoprivredno zemljište priprema četiri pilot projekta za komasaciju na području četiri županije, a očekuje se da će se s njihovom implementacijom krenuti iduće godine, kazala je u srijedu ravnateljica te agencije Blaženka Mičević na međunarodnom stručnom skupu o komasaciji.

Riječ je o pilot projektima na području Ličko-senjske, Istarske, Međimurske i Virovitičko-podravske županije. "Plan je bio da se ove jeseni ide pred Vladu s programima za komasaciju, no to nije uspjelo jer Ministarstvo graditeljstva još nije Agenciji dostavilo granice građevinskog područja u digitalnom obliku i to se još čeka", kazala je Mičević.

Okrupnjavanje i ekonomičnije iskorištavanje

Komasacija poljoprivrednog zemljišta nudi nove mogućnosti za poljoprivredu!

Komasacijom se male i usitnjene površine sjedinjuju u veće i uređenije, uređuju putne i kanalske mreže te sređuju stvarnopravni i drugi odnosi na zemljištu. Komasacija se provodi radi okrupnjavanja posjeda i katastarskih čestica u veće i pravilnije radi njihova ekonomičnijeg iskorištavanja, stvaranja povoljnijih uvjeta za razvoj poljoprivredne proizvodnje, izgradnje poljoprivrednih puteva, vodnih građevina za melioraciju.

Napokon imamo zakonski okvir

Mičević je istaknula je da komasacija pruža nove mogućnosti za poljoprivredu, ali i napomenula da Hrvatska zaostaje po tome u odnosu na druge zemlje, jer se ona 24 godine nije provodila. "Ipak, pozitivno je što konačno imamo zakonski okvir na temelju kojeg se konačno može provoditi komasacija", navela je.

Cilj komasacije je pridonijeti razvoju poljoprivrednog sektora i održivog ruralnog razvoja. "Nema razvoja bez sređenog zemljišta, nema investicija bez sređenog zemljišta", kazala je Mičević napominjući kako komasacija nije otimanje zemljišta već integrirani proces koji stvara povoljnije uvjete za poljoprivrednu proizvodnju, povećava konkurentnost poljoprivrednika, poboljšava ruralni okoliš, stvara osnovne uvjete za navodnjavanje itd.

Vlasnici neće snositi troškove komasacije

U Hrvatskoj, kako je rečeno, prevladavaju mali i usitnjeni poljoprivredni posjedi koji ne pružaju zadovoljavajuće uvjete za uspješnu i rentabilnu proizvodnju, a način na koji bi se takvi problemi smanjili i eliminirali je komasacija. Sredstva potrebna za izvršenje komasacije osigurana su u državnom proračunu (12 milijuna kuna godišnje) te u Programu ruralnog razvoja (32 milijuna eura do 2020.), kazala je Mičević napominjući da vlasnici i posjednici poljoprivrednog zemljišta neće snositi troškove postupka komasacije.

Foto: pixabay.com


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Blaženka Mičević Komasacija Poljoprivredno zemljište Pilot projekti Program Okrupnjavanje Ekonomično iskorištavanje Zakonski okvir Troškovi Investicije


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]