Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezonsko zapošljavanje
  • 22.07.2014. 10:00

U poljoprivredi sve manje sezonaca

Broj sezonskih zapošljavanja u poljoprivredi zanemariv je u usporedbi s tom kategorijom prije 20-ak godina

Foto: depositphotos.com, Goodluz
  • 159
  • 12
  • 0

U posljednje vrijeme kada se govori o poljoprivrednom sektoru, najčešće je to, na žalost, u nekom negativnom kontekstu, bilo da je riječ o cijeni pšenice i drugih kultura, prinosima, isplativosti proizvodnje, novim investicijama ili bilo čemu drugom. Ne čudi onda da je i tema sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi u najboljem slučaju, otužna.

Špica je poljoprivredne sezone i sada bi u tom sektoru trebalo biti zaposleno najviše sezonskih radnika, a njihov broj nije ni približan broju sezonaca u primjerice, prijeratnom razdoblju. Što se dogodilo s hrvatskom poljoprivredom u posljednjih 25 godina, nestaje li polako?

Ne zna se točan broj sezonaca

U ovom trenutku je zapravo teško znati točan broj sezonskih radnika zaposlenih u poljoprivredi, budući da ne idu svi preko zavoda za zapošljavanje. Kako prenosi Glas Slavonije, "...Iz Regionalnog ureda Osijek, Agencije za privremeno zapošljavanje radnika Dekra, sa sjedištem u Zagrebu, kažu da na području istočne Hrvatske trenutno zapošljavaju 150 radnika, ponajviše u velikim poslovnim sustavima iz djelatnosti poljoprivrede, prehrambene i kemijske industrije, prijevoza i sl. Prema riječima Barbare Bačić, direktorice Regionalnog ureda za Slavoniju, za sada nema iskazanih potreba za zapošljavanje novih radnika u srpnju."

Da je potražnja za sezonskim radnicima u sektoru poljoprivrede znatno opala u odnosu na razdoblje od prije dvadesetak godina, dokazuje i podatak da je u osječkoj podružnici Zavoda za zapošljavanje, početkom srpnja bilo otvoreno tek stotinjak radnih mjesta, a radnike je tražilo tek sedam poduzeća.

Foto: depositphotos.com, Goodluz


Tagovi

Radna mjesta Sektor poljoprivrede Barbara Bačić Zavod za zapošljavanje Dekra Agencija za privremeno zapošljavanje Sezonski rad

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!