Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz EU
  • 13.01.2019. 18:00

U listopadu rekordni izvoz EU poljoprivredno-prehrambenih proizvoda

U listopadu 2018. zabilježen je višak trgovine prehrambenim proizvodima iznosio od 3 milijarde eura, što je 13% više u odnosu na listopad 2017., a to je drugi najveći rekordni suficit ikada zabilježen.

Foto: Pixabay/MarkThomas
  • 213
  • 23
  • 0

Najnovije izvješće o trgovini poljoprivredno-prehrambenih proizvoda pokazuje da su vrijednosti izvoza u EU dosegle rekordnu razinu u listopadu 2018. godine. Vrijednost je iznosila 13,1 milijardu eura, a ukupni izvoz bio je 2,9% viši od prethodne najviše razine zabilježene u ožujku 2017. godine. Mjesečni višak trgovine prehrambenim proizvodima iznosio je 3 milijarde eura, što je 13% više u odnosu na listopad 2017., a to je drugi najveći rekordni suficit. Vrijednosti izvoza u EU bile su prilično ravnomjerno raspodijeljene po sektorima, pri čemu su najveći rast zabilježili pića i roba.

Značajno povećanje izvoza zabilježeno je kod alkoholnih pića i likera (dobit od 167 milijuna eura), žitarica (za 93 milijuna eura), pšenice (porast od 73 milijuna eura), vina i vermuta (koje je poraslo za 70 milijuna eura). No, porastao je i uvoz, i to za 5% (u odnosu na listopad 2017.).

Bilateralna trgovina između EU-a i SAD-a nastavila se širiti, pri čemu je uvoz iz SAD-a porastao za 245 milijuna eura. Također je zabilježen značajan rast uvoza iz Kine (rast od 80 milijuna eura) i Rusije (za 71 milijun eura).

Izvoz vina i alkoholnih pića i dalje dobro funkcionira

Za 12-mjesečno razdoblje od studenoga 2017. do listopada 2018., izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda EU povećao se na 137,6 milijardi eura, što odgovara blagom poboljšanju od 0,3% u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Vino i vermut, žestoka alkoholna pića, likeri i šećer nastavili su dobro poslovati u posljednjih dvanaest mjeseci. Izvozni rezultati na godišnjoj razini također su se povećali za tjesteninu i tijesto, kao i za vode i bezalkoholna pića.

S druge strane, mlijeko u prahu, sirove kože, krzno i izvoz pšenice doživjeli su najznačajniji pad vrijednosti na godišnjoj razini. Ostale kategorije s značajnim gubicima u vrijednosti izvoza u posljednjih 12 mjeseci bile su voće, svinjsko meso i iznutrice.

Nastavlja se rast uvoza peradi i maslinovog ulja

Zahvaljujući stalnom izvozu u 12-mjesečnom razdoblju, izvozni se suficit povećao nakon 2-mjesečnog pada na 22,4 milijarde eura.

Uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz trećih zemalja u razdoblju od 12 mjeseci u razdoblju između studenog 2017. i listopada 2018. iznosio je 115,2 milijarde eura, odnosno smanjen je za 2,5% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. 

Promatrajući kategorije proizvoda, najveće povećanje vrijednosti uvoza u posljednjih dvanaest mjeseci zabilježeno je za žitarice, voće (osim citrusa i tropskog voća), maslinovo ulje i meso peradi. Međutim, vrijednosti uvoza značajno su se smanjile za neprženu kavu i čaj, palmino ulje, šećer i kakao.

Izvoz šećera porastao 56% nakon ukidanja proizvodnih kvota

Najveće povećanje neto vrijednosti izvoza ostvareno je u šećeru (+1.156 milijuna eura), dok se neto uvozna bilanca za neprženu kavu i čaj (+994 milijuna eura) najviše smanjila.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Europska unija Izvoz Poljoprivreda 2018 Šećer Žitarice


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Kakve su šanse Agrarne stranke na političkoj sceni i parlamentarnim izborima?

532


Glasova: 194

Dobre su im šanse, hrvatski poljoprivrednici zaslužuju posebnu stranku. 36,5%

Glasova: 271

Šanse su im male. 50,9%

Glasova: 67

Ne zanima me, neću politiku u svoju butigu. 12,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Evo prilike za nove tvrtke i projekte. Sajam #Macfrut održati će se od 8 do 10.05. u gradu Rimini u Italiji
Link za registraciju: https://www.cesenalab.it/macfrut-2024/
Website sajma: https://www.macfrut.com/en/