Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 07.08.2013.

U Kini zabilježen prijenos ptičje gripe s čovjeka na čovjeka

U Kini je zabilježen prvi slučaj prelaska virusa ptičje gripe s čovjeka na čovjeka. Riječ je o novom soju bolesti. O tome je izvijestio ugledni znanstveni časopis

Foto: RGBStock.com
  • 188
  • 9
  • 0

Prema pisanju stručnog medicinskog lista British Medical Journal 32-ogodišnja žena zarazila se nakon što je skrbila za oca koji je ležao u bolnici. Oboje su preminuli.

Do sada nije bilo dokaza o tomu da se osoba može zaraziti virusom H7N9 nekim drugim putem osim kontaktom s pticama. No stručnjaci kažu da to ne znači da virus nije razvio sposobnost širenja među ljudima.

Do kraja lipnja u Kini je zabilježeno 133 slučajeva gripe H7N9, a 43 osobe preminule su. Većina ljudi bila je na tržnicama peradi ili u kontaktu s pticama tjedan ili dva prije izbijanja simptoma.

Znanstvenici su u Journalu napisali kako se, za razliku od oca koji je bio na tržnici peradi, u slučaju kćeri nije moglo utvrditi da je bila u kontaktu s pticama no svejedno se razboljela šest dana nakon zadnjeg kontakta s ocem. Oboje je preminulo zbog otkazivanja organa na jedinici intenzivne njege. Uzorci virusa uzeti od oca i kćeri pokazuju da se radi o genetski gotovo identičnom soju virusa što podupire teroriju da se kći zarazila od oca.

Foto: RGBStock.com


Izvori

hrt.hr


Tagovi

Kina Ptičja gripa Virus