Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TotY 2023
  • 24.10.2022. 12:00

U kategoriji najboljeg specijaliziranog traktora - Landini Rex 4-120 GT Robo-Shift

Visoka tehnologija i udobnost kabine, laka manevrivost i precizna transmisija te visoka produktivnost glavni su aduti Landini Rex 4-120 GT Robo-Shift kao TotY finalista u kategoriji najboljeg specijaliziranog traktora.

Foto: TotY Landini
  • 2.858
  • 164
  • 0

Uz McCormick X6.414 P6-Drive koji pretendira na titulu najboljeg višenamjenskog traktora u kategoriji "Best Utility", ARGO tractors grupacija u ovogodišnjem TotY izdanju ima i finalista u kategoriji "Best of Specialized" - Landini Rex 4-120 GT Robo-Shift.

Serija Rex4 zapravo ima četiri verzije za specijalne namjene - F varijanta je za standardne, S za uskoredne, a GT za velike voćnjake i ostale poljske radove dok je V za vinograde. Seriju čini pet modela snage od 75 KS odnosno 55 kW i maksimalnim okretnim momentom 375 Nm (Rex4-080) do 112 KS, odnosno 82 kW i maksimalnim okretnim momentom 420 Nm (Rex4-120). Ovaj potonji, ovogodišnji je TotY finalist.

Osvježeni dizajn zadržao je prepoznatljive značajke Landini stila u metalik plavoj nijansi s crnim felgama. Od poboljšanih tehničkih katakteristika ARGO inženjeri izdvajaju tvornički ugrađen okvir za montiranje priključaka u sredini traktora, prednji lift i kardan te strukturirani prednji balast, a od tehnološki naprednijih rješenja elektronsku stražnju i prednju kuku, automatsku funkciju konotrole pogona na sva četiri kotača, diferencijalne blokade i PTO-a, naprednji ADS upravljački sustav s elektornskim kontrolom volana, a što se povezivanja s priključcima tiče, tu je prednji i stražnji ISOBUS. Kabina S kategorije zaštite je osigurana specijalnim filterom aktivnog ugljena. Unaprijeđen je i robotizirani mjenjač.

Sustav obrade ispušnih plinova

Kad je riječ o motoru, proizvođač je za Rex4.120 izabrao Deutz-AG 2,9 litarski motor s četiri cilindra, turbo aftercoolerom, snažnim Common-rail ubrizgavanjem i učinkovitim sagorijevanjem. Maksimalni okretni moment postiže pri 1.600 okretaja motora, a porast momenta sile je 30 posto. Potrošnja goriva je 235 gr/kWh. Ispod poklopca motora "upakiran" je kompaktan DOC+DPF+SCR sustav obrade ispušnih plinova koji zadovoljava Stage V. Sustav ne traži održavanje.

Opremljen je Deutz-AG 2,9 litarskim motorom s četiri cilindra

Spremik diesel goriva je 85. a AdBlue dodatka zapremine 7,5 litara. Servisni interval motora je udvostručen na impresivnih 1000 sati, što u konačnici smanjuje troškove. Pristup AdBlue spremniku, ulju i filterima praktično je samo otvaranjem haube.

Novi mehanički Robo-shift HML, kako kažu ARGO inženjeri poluautomatski mjenjač, omogućava robotizirani prijenos brzina u samo 0,2 sekunde, ima tri brzine pod opterećenjem. Na izbor su dvije konfiguracije brzina - 36+12 odnosno 48+16 brzina (puzajuća brzina 0,35 a maks. 40 km/h). Uštedu goriva u ekobrzini na 40 km/h postiže sa 1.750 okr/min. Kontrola brzina na multifunkcionalnoj upravljačkoj ručici konzole s desne strane vozača odabirom na yojsticku može biti automatska ili ručna. U slučaju Autopowershift prijenosa, sustav automatski odabire najbolju brzinu za odgovarajuću snagu. Funkcija Stop&Action omogućava zaustvaljanje i ponovno kretanje uz samo pritisak kočnice (bez kvačila).

Kupci biraju opremu

Uključivanje PTO-a je elektro-hidrauličko, a standardne brzine stražnjeg vratila su 540 odnosno 540E, dok je prednjeg 1000 okr/min. Naravno, moguće je dodatno izabrati i četiri brzine stražnjeg vratila (540/540E/1000/1000E).

Na prednjem dijelu nalazi se do četiri mehanička ili elektronička priključna ventila

Odvojen hidraulički protok 58+30 litara u minuti (otvorenog kruga) te opcijski trostruka pumpa s 58+30+36 l/min, od čega je 58+36 zaduženo za stražnje i srednje priključne ventile. Protok je 15 posto veći od prethodnog modela, a 54 l/min su dostupne već kod 1.500 okretaja motora. Inače, na stražnjem je dijelu traktora četiri, a na prednjem do četiri mehanička ili elektronička priključna ventila. Opcijski se može dodati 4 desne i četiri lijeve brze spojke.

Stražnji podizni (elektronički upravljan) kapacitet je 3,4 tone, a prednji 1,4 t. Prilikom narudžbe može se izabrati ovješena prednja osovina. Na prednjoj osovini su senzori za upravljanje koji omogućavaju vozaču automatsku kontrolu pogona na 4 kotača i diferencijalnu blokadu, kao i ADS napredni sustav upravljanja te upravljanje ovjesom osovine.

Visoka tehnologija i udobnost kabine

Na upravljačkoj konzoli osim multifunkcionalnog joysticka nalazi se i potenciometar za stražnju hidrauliku, mehaničke odnosno elektroničke kontrole vanjskih ventila, sklopke za 4WD pogon, uključivanje priključnog vratila, funkcije hidraulike i dr. Elektro-hidraulička promjena smjera vožnje, te ubrzavanje odnosno usporavanje vožnje, kontroliraju se samo pritiskom gumba na joysticku gdje je i izbor ručnog ili automatskog moda, memoriranje brzine motora, dizanje i spuštanje priključka te uključivanje kardana.

Udobnost kabine jedan je od glavnih aduta ovog modela

Križnim pomicanjem upravljačke ručice kontroliraju se prednji priključni ventili. Na raspolaganju je i upravljanje Landini flotom te daljinski nadzor parametara traktora (potrošnja goriva, GPS poziciju i sl.) s dijagnostikom (program rasporeda servisa) iz udobnosti ureda na farmi. Pametno povezivanje s ISOBUS priključcima, ali preko novog ISOBUS Green rješenja i sa starijim jednostavnijim mehaničkim priključnim uređajima zahvaljujući čemu se i ovim inače ne-ISOBUS priključcima također može upravljati iz kabine traktora.

Visoka tehnologija i udobnost kabine, laka manevrivost i precizna transmisija te visoka produktivnost omogućavaju operateru maksimalan fokus na radne operacije i prema ARGO inženjerima glavni su aduti Landini Rex 4-120 GT Robo-Shift kao TotY finalista u kategoriji najboljeg specijaliziranog traktora.


Tagovi

TotY Landini Specijalizirani traktor Landini Rex 4-120 GT Robo-Shift Finalist


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)