Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evidencija zemljišta
  • 30.10.2016. 13:30

U istom košu sa kradljivcima poticaja?

U teoriji, izmjena Pravilnika o evidenciji zemljišta zvuči kao logičan potez. No što s nepravilnostima koje se događaju u praksi?

Foto: Hrvoje Čvangić
  • 5.697
  • 616
  • 0

Ministar Tolušić je prije dva dana izjavio kako će svi oni koji su na osnovu izjava upisali zemljište ostati bez potpora na godinu, dvije ili tri - ovisno o visini potpore.

S terena dobivamo zabrinute upite poljoprivrednika. Donosimo samo jednu od njihovih priča. "Obrađujemo zemljište preko 20 godina - koje je prije bilo u korovu. Tata i ja smo to u početku sve lijepo iskrčili, doveli ajmo reć u nekakvo pristojno stanje. Prije nekih pet godina htio sam upisati zemljište u ARKOD, rečeno mi je nek donesem ugovore.

Izjednačeni sa onima koji ne obrađuju zemlju

Tolušić: Korištenje zemljišta pod nadzorom!

Ja to u tom trenutku nisam mogao jer nije prošla izmjera u mojoj općini te se ne zna tko je vlasnik tih parcela. Onda su mi rekli neka pokrenem izmjeru sam o svom trošku, da se utvdi tko je vlasnik te se s tim vlasnikom pokušam dogovoriti. To je bila nemoguća misija te sam ja odustao od toga upisivanja. Međutim prošle godine izašle su te izjave i ja sam tu zemlju koju obrađujem preko 20 godina upisao u poticaj", priča nam jedan od proizvođača iz Đakova koji se bavi ekološkim uzgojem ovaca i žitarica.

Ova situacija za njega znači veliki rizik, jer bi naš mladi poljoprivrednik kao i mnogi drugi, mogao ostati bez potpore za cijeli OPG. Postavlja se pitanje koliko se još ovakvih primjera nalazi na terenu? Izjednačavaju li se oni s onima koji su upisali zemljište i uopće ga ne misle obrađivati?

Foto: Hrvoje Čvangić


Tagovi

Evidencija zemljišta ARKOD Vinko Sičaja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.