Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska unija
  • 12.05.2015. 16:20

U iščekivanju odobrenja Programa ruralnog razvoja!

Iako postoje ozbiljne naznake da će Europska komisija sljedećega tjedna napokon usvojiti hrvatski Program ruralnoga razvoja, predstavnici naših najvećih poljoprivrednih udruga i saveza kažu da se više ne vesele nikakvim najavama, već će u to stvarno povjerovati kad program napokon bude odobren. Nisu zadovoljni niti brzinom kojom naše institucije rješavanju njihove zahtjeve za natječaje.

  • 491
  • 117
  • 0

"U razgovoru s predstavnikom Europske komisije dobila sam potvrdu da bi i hrvatski Program ruralnog razvoja konačno mogao biti odobren slijedećeg tjedna", kazala je Marijana Petir predstavnicima naših seljačkih udruga koji borave u Bruxellesu. Unatoč toj informaciji, poljoprivrednici su istaknuli da su i dalje zabrinuti sporošću kojom naše institucije obrađuju njihove zahtjeve pristigle na natječaj, te da se boje da će i ova godina biti izgubljena.

Govorilo se i o činjenici da Hrvatska godišnje iz proračuna potroši više od pet milijardi kuna za nabavu hrane za vojsku, bolnice, domove za stare i nemoćne i škole, te kako na tim natječajima uglavnom prolaze veliki trgovački lanci koji ne nude domaće i kvalitetne proizvode. Petir je odgovorila da se to svakako mora promijeniti, da treba podržati naše proizvođače hrane te im osigurati tržište, prije svega u državnim i javnim institucijama.

Europska nagrada za seosku ženu - po uzoru na hrvatsku!

Predstavnici organizacija i udruga istaknuli su kako u hrvatskim selima zvone zvona na uzbunu, jer mladi odlaze i života u selima je sve manje. Izrazili su i zabrinutost što hrvatski proizvodi ne pronalaze put do tržišta te apelirali na uvođenje mjera zaštite hrvatskih proizvođača. Također su se požalili zastupnici na inertnost naših nadležnih institucija te nejasnoće u propisima i zakonskim regulativama, nepoštenu trgovačku praksu i nelojalnu konkurenciju, visoke kamate i lihvarske kredite koji ih vode u dužničko ropstvo.

Zastupnica Petir je na to rekla kako se nada da će hrvatska Vlada napokon prepoznati poljoprivredu kao stratešku granu i proizvodnju hrane kao strateški nacionalni interes, te da će s tim stavom, u razgovoru s bankama, pronaći način da kamate budu manje, da se kontrolira ono što stiže iz uvoza, da se za domaće proizvode osigura tržište i da se iskoristi novac iz Europske unije, koji za poljoprivredu i ruralni razvoj, može biti itekako izdašan. Predstavnice Udruge Najuzornija hrvatska seoska žena, Petir je obradovala viješću da je Odbor za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta, prošloga tjedna usvojio njezin prijedlog pilot projekta za uspostavljanje Europske nagrade za seosku ženu. Predstavnice udruge zahvalile su na ovoj inicijativi rekavši kako ona predstavlja priznanje svim seoskim ženama te budi nadu u bolju budućnost.


Tagovi

Europska komisija Program ruralnog razvoja Odobrenje Marijana Petir Seljačke udruge Inertnost Trgovački lanci Državne institucije Uzbuna Hrvatska sela Lihvarski krediti Strateška grana Nacionalni interes Odbor za prava žena i ravnopravnost sp


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer