Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurostat
  • 13.03.2021. 15:00

U hrvatskom selu najmanje kriminala, nasilja i vandalizma? Tako kaže EU statistika

Statistika Eurostata pokazuje kako je u Hrvatskoj zabilježen najmanji broj kriminala, nasilja ili vandalizma na lokalnom području.

Foto: Renata Prusina (ilustracija)
  • 979
  • 196
  • 0

Na problem kriminala, nasilja ili vandalizma na svom lokalnom području ili, što bismo rekli, susjedstvu, naišlo je 11 posto stanovništva 27 država članica EU, pokazuju podaci Eurostata za 2019. godinu. Ovaj broj od 2013. pada, kada je 14,1 posto stanovništva prijavljivalo takve slučajeve. 

Kao što se moglo očekivati, komentira ovaj statistički ured, ljudi koji žive u gradovima prijavljivali su ove probleme tri puta češće nego oni u ruralnim područjima (21,3% naspram 6,9%). Također, češći su oni koji su u riziku od siromaštva, njih 13,4 posto u usporedbi s 10,6 posto onih koji to nisu.  

Hrvatska je na dnu ove ljestvice, s najmanjim zabilježenim brojem.

Naime, kod nas je 2,7 posto stanovništva reagiralo na ovakve slučajeve što nas navodi na zaključak da je takvih problema u selima ispod jedan posto. Slijedi nas Litva (3,2%) i Poljska (4,4%).

S druge strane, najveća učestalost kriminala, nasilja ili vandalizma je zabilježena u Bugarskoj, 20,2 posto, a slijedi ih Grčka (16,9%) te Nizozemska (16,3%).

Ipak, trebamo si postaviti pitanje - jesmo li zaista manje skloni kriminalu, nasilju ili vandalizmu u odnosu na druge države članice EU ili ga možda - ne prijavljujemo?


Tagovi

Hrvatsko selo Kriminal Vandalizam Nasilje Učestalost Gradovi Eurostat


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.