Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja traktora
  • 04.02.2022. 13:30

U Hrvatskoj lani prodano više od tisuću traktora - koji su modeli najtraženiji?

Prošla, sedma po veličini od 17 promatranih, ujedno je peta godina u nizu kad se bilježi godišnja prodaja od oko 1.000 komada, kažu iz Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Hrvatskoj.

Foto: Maja Celing-Celić
  • 4.144
  • 293
  • 0

Više od tisuću traktora prodano je odnosno novoregistrirano u našoj zemlji u protekloj godini. 

Točnije, otkriva potpredsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Hrvatskoj, Franjo Dominković, prodano je 1.062 komada.

"To je unutar predviđanja unatrag nekoliko mjeseci i rezultat je prije svega porasta cijena ratarskim kulturama u drugom polugodištu prošle godine", navodi i pojašnjava da stoga ne čudi niti podatak da je u studenom novoregistrirano čak 123 traktora, a u prosincu 114 komada. 

Podaci govore i da je u 2021. godini prodano 80 traktora odnosno 7,5 posto više nego u 2020. godini, ali još uvijek 115 komada odnosno 10,8% manje nego u predkoronskoj 2019. kada se u toj godini ne računaju Belarus traktori koji nisu završili na našem tržištu.

Peta godina u nizu s prodajom oko tisuću komada 

Prošla, sedma po veličini od 17 promatranih, ujedno je, kaže, peta godina u nizu kad se bilježi godišnja prodaja od oko 1.000 komada. Poklapa se to s razdobljem korištenja potpora iz EU programa Ruralnog razvoja i ulaska u Uniju, osim za prve tri godine članstva kada su zabilježeni najniži brojevi prodanih traktora. 

"Primjerice, za 2015. godinu 313, a godinu ranije svega 332 novoregistrirana traktora. To je ono vrijeme kada su obećavane potpore i za nabavu mehanizacije – traktora koje su poljoprivrednici očekivali i nisu ulagali", podsjeća Dominković.

Prema podacima Udruge, nastavljen je lani porast prodaje traktora višeg tehnološkog stupnja i većih snaga pa se i dalje među najbrojnijim nalazi John Deere, Lamborghini (s preklanjskog 5. mjesta po brojnosti u 2021. godini drugi), Case, Deutz, Claas, New Holland i Valtra što su i traktori većih snaga. Među brandovima čija je količina porasla u 2021. godini, a manjih su snaga su Same, Kioti, naš Labinprogres te Armatrac i Lovol. 

"Među onima koji su zabilježili velike padove broja novoregistriranih u 2021. godini u odnosu na 2020. su npr. Carraro, Tafe, Sonalika, naš Hittner, ali i Fendt, Steyr i Massey Ferguson", otkriva. 

Cijene traktora rasle do 15 posto 

Kaže i da je u 2021., kada je u pitanju prodaja traktora, u odnosu na ranije godine zabilježeno produženje rokova isporuke, a zalihe su na minimumu. Istovremeno, cijena im nije rasla kao ratarskim proizvodima, ali i repromaterijalima tipa umjetnog gnojiva.

"Procjena je da je cijena u protekle dvije godine od početka pandemije porasla do 15 posto i nadamo se da povećana potražnja i na našem malom tržištu, neće uzrokovati njezino daljnje značajno povećanje", napominje dodajući da je osjetno rasla više puta u više godina prije pandemije sa svakom novom EURO normom vezanom uz razinu emisije ispušnih plinova. 

Kada su u pitanju rabljeni traktori i u 2021. godini su zabilježeni loši ukupni podaci. "Loši jer ih je jako puno prodano!", upozorava navodeći da je novoregistrirano, odnosno promijenilo vlasnika sa domaćeg ili drugog tržišta, ukupno 3.986 traktora. To je za 60 komada više nego lani, ali ipak 126 traktora manje nego u 2019. godini.

Najveća opasnost u održavanju ovako nabavljenih traktora je, kaže, njihova (pra)starost i činjenica da se mnogi od evidentiranih više ne proizvode kao npr. IMT, Torpedo, Univerzal i Ursus, ali i Renault ili Mercedes. 

Iz Udruge ističu i da su u 2021. godini po prvi puta registrirani traktori Basak i Krasser u Međimurskoj županiji, S.E.P. u Osječko-baranjskoj, Warchalowski u Zagrebačkoj i Zadrugar u Vukovarsko-srijemskoj županiji. S prošlogodišnjih 3.986 rabljenih traktora ukupno je za prethodnih 8 godina realizirano 18.113 komada rabljenih traktora što je gotovo tri puta više od novih kojih je u istom vremenskom razdoblju novoregistrirano 6.402 komada.

I za rabljene traktore, upozorava Dominković, može se tvrditi da je povećana nabava – promjena vlasnika pri registraciji posljedica poticaja iz EU potpora za male poljoprivrednike.

"Ako se uzme da je prema podacima Ministarstva poljoprivrede po operaciji 6.3.1. čak 84,6 posto rabljenih traktora kupljeno putem kupoprodajnih ugovora, nadamo se ne između oca i sina mladog i malog poljoprivrednika nositelja OPG-a, što po EU pravilima nije prihvatljivo, proizlazi da ih je od ukupnog broja 15.324 promijenilo vlasnika na domaćem tržištu, a svega 2.789 traktora uveženo odnosno unešeno", kaže potpredsjednik. 

Uz kvantitetu, nadaju se povećanju kvalitete strojeva

U ovoj godini, a nadaju se i u nadolazećima, za korištenje EU potpora ukinuta je mogućnost financiranja rabljenih traktora i druge mehanizacije što će značiti veliki pad registriranih rabljenih s promjenom vlasnika, ali i porast prodaje novoregistriranih posebno manjih snaga za male i mlade poljoprivrednike. 

Globalno se, zaključuju. do 2030. godine očekuje rast primarnog sektora u poljoprivredi i proizvodnji hrane pa i prodaje poljoprivrednih strojeva i opreme. Ako se ostvare strateški ciljevi usvojeni u RH na temelju programa koji je izradila Svjetska banka tada je za našu državu očekivati i rast veći nego na mnogim glavnim tržištima. 

"Nadamo se da će se u tom razdoblju i kod nas pored kvantitete povećati i kvaliteta poljoprivredne opreme", napominje Dominković, a što je, dodaje, uvjet rasta proizvodnosti i kvalitete proizvodnje kako bi se zadovoljile potražnja za visokokvalitetnom hranom, bez pada prinosa uslijed smanjenja i promjene inputa (umjetnog gnojiva i zaštitnih sredstava) u narednom razdoblju.  

U dokumentima ispod teksta pogledajte podatke o novoregistriranim traktorima u RH (2005. - 2021.), pregled po proizvođačima za razdoblje od 01.01. do 31.12. te stanje uvoza - nabave rabljenih traktora u Hrvatsku za razdoblje 2014. - 2021.


Dokumenti


Tagovi

Prodaja traktora Udruga prodavatelja Traktori Novi Rabljeni 2021 Franjo Dominković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]