Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korištenje biomase
  • 02.06.2015. 15:30

U Crncu otvorena nova bioelektrana

Investicijom će se potaknuti novi način proizvodnje energije sa ciljem stvaranja sigurne budućnosti, neovisne o raspoloživim izvorima energije

  • 379
  • 21
  • 0

U utorak, 2. lipnja, u Poduzetničkoj zoni u Crncu otvorena je elektrana na biomasu, prvi objekt takvog tipa sagrađen u Virovitičko-podravskoj županiji. Otvorenju su, između ostalih, prisustvovali saborski zastupnik Josip Đakić, župan virovitičko-podravski Tomislav Tolušić, načelnik općine Crnac Mato Damjan, direktor tvrtke Bioplin Crnac Christoph Schneeweiss, načelnici općina s područja Virovitičko-podravske županije te brojni drugi uvaženi gosti.

Kamen temeljac za izgradnju ove elektrane od iznimnog značaja, kako za općinu Crnac, tako i Virovitičko-podravsku županiju, položen je u studenom 2012. godine. Početna ideja investitora bila je na području općine Crnac izgraditi jedan od najvećih pogona biopostrojenja u Hrvatskoj, a Općina Crnac dala je pravo građenja na 12 hektara zemljišta na rok od 30 godina, uz minimalnu naknadu.

Izgradnju bioplinskog postrojenja snage 1MW, čija vrijednost iznosi 5 milijuna eura, dovršila je tvrtka BR Bioplin Crnac. Postrojenje su svečano otvorili direktor tvrtke BR Bioplin Crnac Christoph Schneeweiss i voditelj postrojenja u Crncu Žarko Banje.

Nova elektrana na biomasu vrijedna je 5 milijuna eura

Investicijama osigurati neovisnu budućnost

"Iako su državne institucije učinile sve da uspore ovu investiciju kroz birokraciju i nerazumijevanje, Virovitičko-podravska županija, koja nije bila nadležna ni za što, dala je svoj doprinos kako bi se ovo ulaganje uspješno privelo kraju te postoji mogućnost ulaganja dodatnih 15-20 milijuna eura. Ova investicija je od iznimnog značaja za županiju kroz otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje velikog broja kooperanata. Dovući investiciju od 5 milijuna eura u malu općinu kao što je Crnac, ravno je znanstvenoj fantastici", rekao je župan Tomislav Tolušić.

"Pretpostavka ove investicije je potaknuti u Hrvatskoj novi način proizvodnje energije te istu učiniti manje nacionalno ovisnom. Važno je ulagati u "zelenu energiju" kako bi Hrvatska i Europa općenito, manje ovisile o raspoloživim izvorima energije te radi zaštite okoliša i sigurne budućnosti za nove generacije" naglasio je direktor tvrtke Christoph Schneeweiss.

Tekst i foto: Ivan Šemper, odnosi s javnošću VPŽ


Fotoprilog


Tagovi

Općina Crnac Elektrana na biomasu Virovitičko-podravska županija Tomislav Tolušić Mate Damjan Josip Đakić


Partner

Virovitičko-podravska županija

Trg Ljudevita Patačića 1, 33000 Virovitica, Hrvatska
tel: +385 (0) 33 638 140, e-mail: ured.zupana@vpz.hr web: http://www.vpz.com.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs