Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 09.02.2021. 07:30

U Bugarskoj eutanazija 160.000 pataka, a bavarske farme u karanteni

Prema novim informacijama, slučajevi zaraze ptičjom gripom su prijavljeni na dvije farme u Bugarskoj. U Njemačkoj je uvedena karantena, a u Vijetnamu su izdana upozorenja zbog visoko patogenih sojeva.

Foto: Depositphotos/WindNight
  • 219
  • 131
  • 0

Bugarska će eutanazirati više od 160.000 pataka nakon izbijanja ptičje gripe na dvije farme, a o kojem je soju riječ, još uvijek nije poznato. Međutim, smatra se da je tip H5N8 koji prevladava u Europi.

Kako piše reuters, do pojave bolesti je došlo u objektima istog vlasnika, a nalaze se u gradu Slavjanovo, na sjeveru zemlje, u Podunavskoj ravnici. Ondje je prošlog tjedna izbila zaraza i na farmi s više od 99.000 koka nesilica.

Tamošnja agencija za sigurnost hrane je izjavila da ne postoji tehnološka veza između ta dva gospodarstva i apelirala da poljoprivrednici u toj regiji svoju perad drže zatvorenom. "Ovo je zabrinjavajuće. Riječ je o velikim ekonomskim gubitcima", rekao je Ivan Jordanov, voditelj regionalne jedinice ova agencije. Dodao je da će se nastaviti klanje životinja na zaraženim farmama.

Karantena u Bavarskoj

Nakon izbijanja ovog virusa je u njemačkom okrugu Bayreuth u Bavarskoj u krugu od tri kilometra uvedena zabrana puštanja peradi na otvoreno, a kako bi se spriječilo širenje na domaće životinje. Osim toga, područje promatranja je u krugu od deset kilometara, a ove zone zabrane se protežu i u okrug Forchheim.

Kako piše agrarheute, zbog mjera biološke sigurnosti ulaz u ondašnje peradarske objekte je dopušten samo u čistoj zaštitnoj odjeći, a cipele se moraju dezinficirati neposredno prije ulaska kako bi se osiguralo da se ne unose patogeni.

Na drugom kraju svijeta, u Vijetnamu, javili su se visoko patogeni sojevi ptičje gripe i to H5N1 te H5N6 u čak 14 provincija, objavila je tamošnja Vlada na svojoj internetskoj stranici. Do sada je u toj državi usmrćeno više od 100.000 peradi kako bi se zaustavilo širenje ovog virusa, a rizik je i dalje visok na što upozoravaju tamošnje vlasti. 


Tagovi

Ptičja gripa Virus Bugarska Eutanazija Vijetnam Njemačka


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]