Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Razminiravanje zemljišta
  • 23.11.2016. 12:00

U 2018. bez mina na poljoprivrednom zemljištu!

Za razminiranje poljoprivrednog zemljišta u Mjeri 5 imamo dovoljno sredstava i ovaj ćemo posao dovršiti do kraja 2018. godine.

  • 1.246
  • 164
  • 0

Ministar Tomislav Tolušić sudjelovao je na svečanosti završetka projekta "Pretraživanja i razminiranja poljoprivrednih površina u Sisačko-moslavačkoj županiji" financiranog kroz Mjeru 5 tip operacije 5.2.2. "Razminiranje poljoprivrednog zemljišta" Programa ruralnog razvoja danas, 22. studenoga 2016. godine. Tom prigodom je obišao razminirane poljoprivredne površine.

Obnova potencijala poljoprivrede

Projektom su razminirane prostorne cjeline: Grad Sisak, Grad Glina, Grad Petrinja, Općina Topusko, Općina Dvor, Općina Gvozd i Općina Sunja. Ukupna pretražena i razminirana površina poljoprivrednog zemljišta iznosila je 13.425.522 m2, a ukupna vrijednost projekta iznosi oko 91 milijun kuna (Intenzitet potpore: do 100% ukupno prihvatljivih troškova).

Cilj projekta je obnova potencijala poljoprivredne proizvodnje na minski sumnjivim područjima u svrhu dovođenja poljoprivrednog zemljišta u osnovnu funkciju poljoprivrede. Samo razminiranje doprinijeti će sprečavanju rizika na poljoprivrednim gospodarstvima, ali i povratak stanovništva u ruralna područja.

U hotelu Panonia u Sisku upriličeno je predstavljanje projekta razminiranja poljoprivrednih površina i mjera Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. - 2020. na kojem se ministar Tomislav Tolušić skupu obratio prigodnim govorom.

Sisačko-moslavačka županija rekorder

"Minirana i minski sumnjiva područja na ratom pogođenim područjima Hrvatske predstavljaju posebnu štetu poljoprivrednom potencijalu. Za razminiranje poljoprivrednog zemljišta u Mjeri 5 imamo dovoljno sredstava i ovaj ćemo posao dovršiti do kraja 2018.godine. Posebno bih htio zahvaliti pirotehničarima koji svakodnevno riskiraju svoj život za sigurnost i dobrobit svih nas. Podsjetio bih da je u razdoblju od 1996. do danas u minskim incidentima ukupno stradalo 114 osoba od čega 38 smrtno.

Mine su, nažalost, još uvijek naša stvarnost i podsjetnik da je čovjek čovjeku najveći neprijatelj. Ponašajmo se odgovorno, čuvajmo jedni druge i vratimo poljoprivredno zemljište u njegovu primarnu funkciju - proizvodnju hrane. Sisačko-moslavačka županija zadnjih je godinu dana apsolutni rekorder u povlačenju sredstava iz fondova EU i na tome im ovom prilikom čestitam", izjavio je ministar Tolušić.


Tagovi

Razminiravanje zemljišta Tomislav Tolušić


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."