Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Toksičnost pesticida
  • 02.06.2023. 15:00

Tvrtke zataškale studije o toksičnosti pesticida - koja je cijena?

Novo istraživanje je otkrilo da su kompanije koje proizvode pesticide uskratile rezultate studije toksičnosti za mozak, a trebale su biti dostavljene regulatornim tijelima EU

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 458
  • 86
  • 0

Otkriveno je da su tvrtke koje proizvode pesticide uskratile studije o toksičnosti ovih sredstava na mozak, a koje su trebale biti ispostavljene regulatornim tijelima u Europskoj uniji. No, dostavili su ih američkim, piše Guardian.

Što su zataškavali?

Kada su vlasti EU upoznate s njima, i to tek između 14 i 21 godine nakon što su provedene, u nekim slučajevima su primijenjena nova sigurnosna ograničenja, a u drugima je procjena još uvijek u tijeku. Istraživači koji su radili na ovom slučaju, propuste su opisali kao "nedopustive". Zaključili su da je zataškavan problem koji je često prisutan i da bez punog pristupa svim provedenim studijama toksičnosti, nije moglo biti pouzdane procjene sigurnosti pesticida od strane vlasti EU.

Novo istraživanje je prva sistematska procjena neotkrivenoga i fokusirano je samo na studije koje se tiču razvojne neurotoksičnosti DNT.

Istraživači su otkrili da postoji 35 DNT studija dostavljenih Agenciji za zaštitu okoliša SAD-a kao dio procesa odobravanja pesticida, ali da njih čak devet nije bilo uključeno u dosjee koji su poslani vlastima EU za iste pesticide.

Među nalazima u neotkrivenim studijama zabilježene su promjene u veličini mozga, odgođeno spolno sazrijevanje i usporeno povećanje tjelesne težine kod potomaka laboratorijskih štakora koji su bili izloženi pesticidima u trudnoći.

Pesticidi identificirani u novoj studiji uključuju insekticide abamektin, ethoprophos i piridaben i fungicid fluazinam. Oni se koriste ili su se koristili na nizu usjeva, uključujući rajčice, jagode, krumpir i patlidžan.

Građani EU plaćaju cijenu

"Mozak je nevjerojatno složen i toliko je ključan za nas ljude, a oštećenje njegovog razvoja je izuzetno skupo za društva”, rekao je voditelj istraživanja dr. Axel Mie sa Sveučilišta u Stockholmu u Švedskoj. Istaknuo je važnost da se pobrinemo da kemijski proizvodi koje koristimo ne oštećuju mozgove naše djece i unuka.

"Analiza pokazuje da industrija pesticida zavarava vlasti EU i na kraju građani plaćaju cijenu, jer kada se relevantne studije uskrate, njihovo je zdravlje ugroženo", izjavila je Sarah Wiener, europarlamentarka iz austrijske stranke Zelenih i izvjestiteljica Europskog parlamenta za nove prijedloge propisa EU o pesticidima. Napomenula je da EU mora potegnuti mjere protiv uskraćivanja podataka i da bi kompanije morale platiti velike kazne.


Tagovi

Toksičnost pesticida Toksični za mozak Pesticidi Zataškali studije Razvojna neurotoksičnost Razvoj mozga Utjecaj insekticida Utjecaj na mozak Utjecaj fungicida


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?