Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Turske carine
 • 24.05.2020. 07:30

Turska uvela dodatne carine na više od 800 proizvoda, na meti i poljoprivredna mehanizacija

Nove carine kojima je cilj usporiti rast deficita proračuna do 20. rujna bit će 30%, a ako se stanje popravi mogle bi se od 1. listopada smanjiti na 25%.

Foto: JumpStory
 • 1.075
 • 133
 • 0

Prema novoj odluci predsjednika Turske, Recepa Tayyipa Erdoğana, objavljenoj u službenom glasniku, ta je zemlja uvela dodatne carine u visini do 30% na uvoz više od 800 proizvoda, uključujući radnu i poljoprivrednu mehanizaciju.

Nove carine kojima je cilj usporiti rast deficita proračuna do 20. rujna bit će 30%, a ako se stanje popravi, mogle bi se od 1. listopada smanjiti na 25%. 

Kako piše Menafn, snažan pad izvoza tijekom pandemije koronavirusa doveo je do ponovne zabrinutosti zbog vanjskotrgovinske bilance Turske, dok je pad rezervi Centralne banke doprinijeo zabrinutosti zbog nemogućnosti države da servisira vanjski dug.

Trgovinski deficit ove zemlje povećao se u travnju za 13,4% na 3,4 milijarde dolara, pri čemu je izvoz pao više od 40%. Deficit tekućeg računa naglo se povećao na 4,92 milijarde dolara u ožujku, podaci su Centralne banke.

Turska ruši rekorde, od izvoza lješnjaka zaradili 2,3 milijarde dolara

"Uvoz neće biti lak, prednost dajemo domaćoj proizvodnji", rekao je ministar financija Berat Albayrak najavivši da će Ankara provoditi dugoročne programe sufinansiranja za industrijski sektor te dodao i kako će učinkovitije provoditi zamjene s drugim valutama.

I poljoprivredni strojevi na meti većih carina

Tako se osim građevinskog materijala, rezervnih dijelova u automobilskoj industriji, raznih kemikalija, proizvoda od čelika i željeza i brojnih drugih, na meti našla i poljoprivredna mehanizacija, piše Haberturk.

Ovo je popis strojeva čija se carina povećala:

 • Strojevi za pripremu i obradu tla,
 • Strojevi za sjetvu,
 • Strojevi za branje voća i razvrstavanje,
 • Kosilice i ostali dodaci za uređenje travnjaka,
 • Uređaji koji odvajaju i čiste jaja te ostali strojevi u peradarstvu,
 • Uređaji za mužnju mlijeka i ostali strojevi u govedarstvu
 • Preše za vino i voćne sokove,
 • Strojevi koji se koriste u šumarstvu (valjci),
 • Oprema koja se koristi u pčelarstvu.

Kako piše u priopćenju, dodatna povećanja ne odnose se na zemlje s kojima je već sklopljen neki trgovinski sporazum, poput Carinske unije.

Turska uvozi gotovo sve poljoprivredne proizvode

Turska je 2018. iz cijelog svijeta uvezla robe u vrijednosti od 223 milijarde dolara, što je smanjenje od 7,9% u odnosu na prosjek prethodnog četvertogodišnjeg razdoblja (242 milijarde dolara), a uvozi gotovo sve poljoprivredne proizvode.

Europska komisija ažurirala uvozne carine za kukuruz, sirak i raž

Prema izvješću lokalnih medija o uvozu prehrambenih proizvoda u Turskoj, gotovo s svi takvi proizvodi uvoze se u zemlju zbog neoliberalne poljoprivredne politike. Izvješće otkriva da se pšenica i kukuruz uvoze iz Rusije, riža iz Rusije i SAD-a, mahunarke poput graha i slanutka iz Indije, Meksika i Kanade te meso iz Poljske, Francuske i Bosne i Hercegovine.


Tagovi

Turska Carine Tekući račun Deficit Mehanizacija Poljoprivreda Uvoz Berat Albayrak


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.