Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 19.12.2021. 09:00
  • Turska

Turska četvrta na svijetu po izvozu traktora - okreću se električnim verzijama

Koriste se domaće sirovine i dobavljači zbog čega smo među vodećim zemljama u svijetu kada je riječ o izvozu mehanizacije, a prvi u europskim okvirima, kaže Omer Kuloglu, inženjer mehanike.

Foto: Bojan Kecman
  • 2.529
  • 287
  • 2

Ambicije turskih vlasti da u svjetskim okvirima budu još prepoznatljiviji u sektoru poljoprivrede, ogleda se i u proizvodnji i izvozu traktora te priključnih strojeva.

Turska je globalno na 15-om mjestu po izvozu poljoprivredne mehanizacije, a traktora na visokom četvrtom mjestu, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država, Kine i Indije.

Izvoz premašio milijardu dolara

Na šestom je mjestu u svijetu po pitanju razvijenosti i veličine poljoprivredne proizvodnje. Vrijednost proizvodnje traktora u 2019. godini iznosila je 1,78 milijardi dolara, a vrijednost izvoza u 137 zemalja svijeta prošle je godine iznosila milijardu i 83 milijuna dolara. Od toga se 508 milijuna dolara odnosilo na traktore, a 575 na izvoz priključnih strojeva.

S druge strane, za uvoz traktora su turski poljoprivrednici i kompanije potrošili 239, a za uvoz opreme 252 milijuna dolara.

Ova je zemlja kandidat za članstvo u Europskoj uniji te je uskladila legislativu proizvodnje poljoprivredne mehanizacije s EU standardima i može proizvesti bilo kakav poljoprivredni stroj za bilo koje područje, od vlažnih do suhih, aridnih.

Koriste domaću sirovinu za izradu

Omer Kuloglu, inženjer mehanike i televizijski novinar kaže da je u Turskoj pet velikih tvrtki koje proizvode tu vrstu mehanizacije. 

Kuloglu s ponosom priča o domaćoj proizvodnji mehanizacije

"Ukupno je u ovoj industriji zaposleno 21.000 radnika, a godišnje se prodaje oko 50.000 traktora", pojašnjava i navodi da je najvažnija činjenica da je Turska skoro samoodrživa po pitanju opskrbljenosti sirovinama za njihovu proizvodnju.

"Koriste se domaće sirovine i dobavljači zbog čega smo među vodećim zemljama u svijetu kada je riječ o izvozu mehanizacije, a prvi u europskim okvirima", kaže Kuloglu.

Nije važan klimat

Turski proizvođači mehanizacije imaju iskustva u zadovoljavanju različitih potreba kada su u pitanju agroekološki uvjeti pa je moguće da se u Turskoj kupe strojevi širokog spektra djelovanja koji mogu osigurati proizvodnju u takvim, različitim uvjetima. Primjerice, berač pamuka se ne proizvodi nigdje u Europi, već u Turskoj. Razlog je nedostatak agroekoloških uvjeta na našem kontinentu za proizvodnju te biljne kulture.

Isto tako, turska mehanizacija je među najboljim u svijetu za rad na obradivim površinama manjeg obujma, istakao je Kuloglu.

Budućnost pripada električnim pogonima

U budućnosti proizvodnja u njihovim tvornicama sve više će se okretati razvoju električnih traktora pa se krajem ove godine, naglašava ovaj inženjer mehanike, očekuje prezentacija traktora koji će zauzimati sve više mjesta na tržištu. Na taj način smanjit će se i upotreba fosilnih goriva i emisija ugljičnog dioksida.

Među najboljima u svijetu za rad na manjim površinama

Električni traktori proizvode se u suradnji sa svjetski poznatim brendovima, a cilj je da tamošnji poljoprivrednici i u tom sektoru budu konkurentni kolegama iz ostalih zemalja.

Zato je sigurno da će biti "posla" za električne i ostale traktore ako se uzme u obzir da se u Turskoj za poljoprivrednu proizvodnju koristi 22 milijuna hektara zemljišta.


Tagovi

Turska mehanizacija Omer Kuloglu Električni traktor Turska Made in Turkey Izvoz mehanizacije Turska poljoprivreda


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]