Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Turska investicija
  • 16.12.2015. 11:25

Turci ulažu u poljoprivrednu proizvodnju na Kosovu

Turci u Prištini otvorili Balkans Expo-Free Zone, najveći poljoprivredni centar na Balkanu!

Foto: pixabay.com
  • 263
  • 27
  • 0

U Prištini je otvoren Privredni centar za sektor poljoprivrede Balkans Expo-Free Zone, čiji je investitor turska firma Ahas energy. Radi se o jednom od najvažnijih turskih ulaganja u poljoprivredu, koja se na Kosovu smatra najperspektivnijom granom tamošnjega gospodarstva. Centar je nalazi u predgrađu Prištine i u krugu od 1,5 kilometra, oko njega posluje pet najvećih trgovačkih centara. Objekat ima površinu od 6.000 zatvorenog i 5.000 kvadratnih metara otvorenog prostora.

Centar će poljoprivrednicima pružati čak i laboratorij za kontrolu zemljišta

Agim Myftiu, koordinator projekta Balkans Expo-Free Zone, koji je ujedno i predsjednik Upravnog odbora Fondacije proizvođača i biznisa Kosova BIKOS, ističe da je nacrt projekta napravljen u saradnji s Privrednom komorom Kosova te da će u novom poslovnom objektu biti smještena predstavništva stotinjak tvrtki iz Turske i zemalja Balkana, koje će plasirati svoje proizvode na kosovsko i balkansko tržište.

Dodao je kako će tu poljoprivrednici imati sve pri ruci, od sjemenskog materijala do poljoprivredne mehanizacije i strojeva, a u planu je i otvaranje laboratorija za ispitivanje zemljišta i kvalitete poljoprivrednih proizvoda.

Kosovski radnici će dobiti posao, a mi put prema tržištu Europske unije

Agim Myftiu je, kako prenosi portal sandzakpress.net istaknuo kako je ovo jedan poticajni kamen temeljac za dalju proizvodnju turskih proizvoda na kosovskom tlu. To znači da će iz Turske dolaziti poluproizvodi, finalizirati se na Kosovu te odatle plasirati na europsko tržište pod oznakom Made in Kosovo, jer je poznato, kaže Myftiu, da Kosovo sigurnim i laganim koracima ide prema Europskoj uniji. Inače, turska tvrtka Ahas energy, svjetski je poznata po istraživanju termalnih i mineralnih voda čime će se baviti i na Kosovu, u suradnji sa stručnjacima Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Prištini.

Iz plastenika i staklenika dobivat će se svježe povrće i voće cijele godine

Za poljoprivredu, osim sjemena, najvažnije su energija i topla voda. Turci će tako omogućiti stanovnicima Kosova da usred zime imaju svježe povrće, jagode, maline i slično voće, koje će se uzgajati pod plastenicima i staklenicima, ukoliko se osigura potrebna energija. Kako se planira, Centar će s pola kapaciteta početi raditi tokom prvog tromjesječja slijedeće godine, a punim kapacitetom u lipnju 2016.

Turska je inače, treći po redu trgovinski partner Kosova, a ukupni trgovinski obujam između nje i Kosova, u 2014. godini, iznosi 248 milijuna eura. Također, na Kosovu posluje 508 turskih tvrtki koje se bave raznim gospodarskim djelatnostima i u kojima je zaposleno oko 7.000 tamošnjih radnika.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Priština Balkans Expo-Free Zone Ahas energy Turska Kosovo Agim Myftiu BIKOS Balkan Poluproizvodi Europsko tržište Balkan


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.